Ekonomija     | 07.06.2018. 12:11 |

'EU4Business' - Krajem godine prvi javni pozivi za 10 miliona eura grantova

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Projekt "EU4Business", vrijedan 16,1 miliona eura, nastojat će pomoći lokalnom razvoju i konkurentnosti u lokalnim zajednicama širom BiH, istaknuto je danas na predstavljanju tog projekta u Sarajevu.

Od aprila 2018. do marta 2022. Evropska unija sa 15 miliona eura i SR Njemačka sa 1,1 milion eura zajednički sufinansiraju projekt, a provode ga GIZ, UNDP i ILO u saradnji sa domaćim institucijama.

Direktni korisnici grantova - u ukupnom iznosu od 10 miliona eura - bit će mala i srednja preduzeća, poljoprivrednici i brzorastuće firme.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je da će podrška biti usmjerena firmama koje su izvozno orijentisane, IT sektoru, metalskom i drvoprerađivačkom sektoru, turizmu, te ruralnom razvoju i poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Njemačka ambasadorica u BiH Christine Hohmann  vjeruje da će kroz ove zajedičke napore uspjeti da ostvare velike promjene kada je riječ o privredi u Bosni i Hercegovini.

Direktorica GIZ-a za BiH Brigitte Heuel-Rolf istaknula je  je da će krajem godine početi objavljivanje javnih poziva za grantove iz projekta "EU4Business", te da će uz finansijsku biti pružana i tehnička podrška.

Jedan od glavnih ciljeva projekta, po riječima rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu,  je približiti Bosnu i Hercegovinu evropskim standardima i Evropskoj uniji.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo