Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 10:15 |

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila dva antikorupcijska zakona

FENA Saopćenje

BRČKO, 7. lipnja (FENA) – Skupština Brčko distrikta BiH donijela je u srijedu Zakon o Uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije te Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić rekao je na sjednici kako su, nakon više godina, usvojena dva bitna zakona iz oblasti borbe protiv korupcije koji podrazumijevaju formiranje neovisnog tijela.

- Zakoni će se baviti prevencijom, ukazivanjem, analizama i raznim inicijativama koje će pospješiti našu borbu na suzbijanju korupcije na području Brčko distrikta i zaštititi osobe koje prijavljuju korupciju - istaknuo je predsjednik Skupštine.

Naveo je kako je na taj način Brčko distrikt ispunio svoju obvezu na europskom putu BiH i svoju društvenu obvezu koja će, kako je rekao, dovesti do toga da korupcija bude svedena na minimum podnošljivog, kako je to u civiliziranim europskim zemljama.

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2017. godinu, kao i Plan i program rada Izbornog povjerenstva Brčko distrikta BiH za 2018. godinu. Usvojena su i Izvješća o radu za prošlu godinu Zavoda za zapošljavanje i pravosudnih institucija Brčko distrikta BiH.

Skupština je donijela Zaključak o neprihvaćanju Zaključka Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta BiH od 4. lipnja 2018. godine te zaključila da je neodrživa konstatacija o kontinuiranom pritisku na Pravosudno povjerenstvo zbog toga što Skupština inzistira na poštivanju članka 20 Statuta Brčko distrikta BiH.

- Nepostupanje po aktima Skupštine predstavlja izbjegavanje primjene članka 20 Statuta Brčko distrikta BiH, a ne pritisak na Pravosudno povjerenstvo kako se to pokušava predstaviti Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću - stoji u skupštinskom Zaključku koji će biti proslijeđen Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH.

Zastupnici su usvojili i Izvješće o poslovanju JP ''Komunalno Brčko'' za prošlu godinu i dali suglasnost na završni račun ovog javnog poduzeća za 2017. godinu, ali nisu dali suglasnost na odluku o utvrđivanju cjenika usluga prikupljanja i odvoza smeća.

Donesen je Zaključak kojim se obvezuje Vlada Brčko distrikta da s Odjelom za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, kao nositeljem pripreme za izradu prostorno-planske dokumentacije koja je u tijeku, najkasnije do konca 2018. godine utvrdi trajnu lokaciju za zbrinjavanje otpada u Brčko distriktu.

Vlada će prema ovom zaključku izgraditi potrebnu investicijsko-tehničku dokumentaciju sukladno zakonima i standardima BiH i EU iz ove oblasti i poduzeti aktivnosti na sanaciji postojeće deponije.

Početna sredstva za sanaciju postojeće i izgradnju nove deponije otpada osigurat će se iz proračuna Brčko distrikta BiH.

U Skupštini Brčko distrikta BiH svečano su položili prisegu novi voditelj Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Brčko distrikta BiH Zoran Gajić,voditeljica Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove Olivera Dragutinović i voditelj Odjela za komunalne poslove Zoran Bulatović.

Predsjednik Skupštine Kadrić rekao je kako imenovanje novih voditelja posljedica prekompozicije vlasti u Distriktu.

- Imamo novu političku realnost, novu i izmijenjenu vladajuću koaliciju koja je potvrdila imenovanje tri nova voditelja odjela koji su svečano prisegnuli da će raditi savjesno, odgovorno i u interesu svih građana Distrikta - zaključio je Kadrić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Tribina NiP--a: Brčko distrikt treba da bude mjesto koje ekonomski i politički spaja u BiH sve politike

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo