Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 21:04 |

Čović, Cormack i Wigemark razgovarali o izmjenama Izbornog zakona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država Maureenom Cormack i šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom o političkoj situaciji u BiH te aktuelnim razgovorima u vezi s izmjenama Izbornog zakona u cilju provedbe odluke Ustavnog suda BiH u 'slučaju Ljubić'.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o statusu aktuelnih pregovora koji imaju za cilj provedbu odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju.

Suglasili su se da je neophodno promptno iznaći rješenje kojim će se prevazići postojeći pravni vakuum uzrokovan brisanjem spornih članaka Izbornog zakona BiH.

Čović je još jednom podcrtao najvažnije dijelove odluke koji nalažu neophodne garancije realne predstavljenosti sva tri konstitutivna naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kako bi se zaštitila temeljna demokratska načela i integritet svakog od tri državotvorna naroda BiH.

Ustavni sud je u tom smislu jasno naznačio da je Dom naroda u funkciji predstavljanja konstitutivnih naroda, čemu je preduvjet njihova ravnopravna zastupljenost i suodlučivanje u zakonodavnim procesima, u skladu s Ustavom i načelom konstitutivnosti.

Na istovjetan način odredba o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim nivoima jasno implicira da je to načelo neophodno ispoštovati i u pogledu izbora tročlanog Predsjedništva BiH, koje predstavlja institucionalni izraz ustavnog višenacionalnog karaktera BiH.

Na kraju sastanka Čović je iskazao jasnu opredijeljenost i optimizam u pogledu nastavka razgovora o provedbi odluke Ustavnog suda BiH, te implementaciji predstojećih izbora na način da svaki narod autonomno može izabrati svoje predstavnike u tijelima kolektivnog predstavljanja, a to su u prvom redu Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i Predsjedništvo BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!