Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 19:13 |

Inzko: Potrebno je da stranke hitno počnu rješavati pitanje Izbornog zakona

FENA Internet

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne obrazložili su danas zaključke sa sjednice političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), koja je održana u protekla dva dana u Sarajevu.

Inzko je kazao da su mnoge članice PIC-a kritikovale uznemirujuću retoriku koju koriste neki političari u BiH, te da je jasno opredjeljenje dugotrajan mir i prosperitet Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o stavovima međunarodne zajednice Inzko je kazao da je procijenjeno da implementacija presude "Sejdić-Finci" više nije najhitnije pitanje, već je to način na koji će biti popunjen Dom naroda FBiH.

Naveo je da je potrebno da stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH hitno počnu da rješavaju pitanje izmjena Izbornog zakona BiH kako bi organi vlasti nakon izbora mogli što prije da počnu rad na političkim i ekonomskim reformamama koje su potrebne za poboljšanje života.

Visoki predstavnik je kazao da je na političkim liderima u BiH da, 23 godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nađu kompromisna rješenja koja bi bila zasnovana na konsenzusu kad god je to moguće.

- Dobro domaće rješenje je uvijek najbolje - naglasio je Inzko i dodao da je upotreba bonskih ovlaštenja uvijek posljednja opcija, ali da se trenutno ne razmatra njihovo korištenje.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, Inzko je kazao da je prijedlog SDA u skladu s međunarodnim standardima, te da bi bio podržan i prijedlog HDZ-a BiH da je u skladu s međunarodnim standardima.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Hearne je rekao da je prije nekoliko dana BiH bila na ivici ozbiljne krize, s teškim posljedicama za sve bh. građane, pojasnivši da je riječ o neuspjehu parlamenta da izmijeni odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH.

-  Izgleda da neki imaju želju da zadrže status quo, ali parlament ima obavezu da radi i dalje i da prihvata amandmane -  rekao je Hearn.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Rusija traži zatvaranje OHR-a: To je kočnica na putu demokratskog razvoja BiH

Schmidt: Nekoliko opcija na stolu, uključujući uvjetovanje finansijske podrške (VIDEO)

PIC osudio poteze vladajuće koalicija u RS-u koji podrivaju Daytonski sporazum

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo