Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 14:53 |

Prije 18 godina formirana Granična policija BiH (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Prije 18 godina uspostavljena je prva multietnička agencija za provedbu zakona u BiH - izjavio je danas direktor Granične policije BiH (GPBiH) Zoran Galić na svečanosti upriličenoj ispred Glavnog ureda u Sarajevu povodom Dana i 18. godišnjice Granične policije BiH.  

Kada neko navrši 18 godina, onda to u životu podrazumijeva određenu vrstu zrelosti i sposobnosti za preduzimanje odgovarajućih samostalnih aktivnosti. Ova agencija je, kako je dodao Galić, danas takva, organizaciono i funkcionalno stabilna i bez obzira na sve poteškoće u radu, efikasna u izvršavanju povjerenih zadataka.

Poslove granične kontrole, kako je naveo, obavljaju u skladu sa definisanim pravnim okvirom ove zemlje i najboljim standardima istovjetnih agencija u Evropi.

- Naša struktura dosad je bila organizovana po ugledu na savremene evropske granične policije, međutim, kako je svaka organizacija podložna evaluciji, mi smo uradili, predložili i prema Ministarstvu bezbjednosti BiH uputili određene strukturalne promjene. Uz pomoć naših prijatelja iz Savezne policije Njemačke izradili smo novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, kojim ćemo povećati broj specijalista iz određenih oblasti, te poboljšati kvalitet rada i kapaciteta na terenu. To će zahtjevati dalji razvoj informacionog sistema Granične policije BiH, te otklanjanje infrastrukturnih nedostataka i poboljšanje uslova za rad – kazao je Galić.

Od svog osnivanja ova institucija uvijek je imala probleme s nedostatkom kadrova, pa tako i danas. Prema važećem pravilniku, kazao je Galić, trenutno im nedostaje više od petsto uposlenika.

-Trenutno je na školovanju klasa kadeta, kojom će Granična policija dobiti još 100 policajaca, a u toku su završne aktivnosti na selekciji još 100 kadeta, koje će veoma brzo biti upućeni na školovanje. Novoobučene kolege sigurno će predstavljati novu snagu koja će osigurati dalji i uspješan razvoj ove agencije, te djelimično ublažiti problem s nedostatkom kadrova. Granična policija BiH danas raspolaže sa solidnom opremom, ali i pored kadrovskog deficita nismo zadovoljni infrastrukturom na graničnim prelazima i uslovima u kojim rade pripadnici Granične policije - dodao je Galić.

Situacija sa migrantskom krizom, kao globalnim problemom, reflektovavala se na cijelu teritoriju BiH, pa i na Graničnu policiju. Galić je kazao da je to najveći izazov za ovu instituciju od njenog osnivanja.

Napomenuo je da Granična policija bezkompromisno preduzima sve mjere i radnje u okviru svojih nadležnosti svim svojim kapacitetima, kako ljudskim, tako i materijalno-tehničkim.

- S obzirom da se radi o globalnom problemu, migrantska kriza se ne može tretirati parcijalno ni lokalno, to podrazumijeva da u svemu ovome očekujemo pomoć i saradnju svih relevantnih institucija u BiH i međunarodnih organizacija. Svjestan sam da se uvijek može bolje, ali s obzirom na postojeće materijalno tehničke kapacitete, nedostatak ljudstva, mislim da ulažemo maksimum napora u izvršavanju svojih zadataka- istakao je Galić.

U ovakvoj situaciji privremeno raspoređuju policijske službenike i specijalističku opremu na one djelove granice gdje je najveći priliv migranata. Nedostatak policajaca na nekim dijelovima granice pokušavaju nadoknaditi upotrebom sofistikovane opreme za nadzor granice.

-Naši službenici, zajedno sa pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH su prvi koji dolaze u kontakt sa ilegalnim migrantima. Međutim, ovo nije samo briga navedenih agencija, nego i svih agencija koje se nalaze u sastavu integrisanog opravljanja granicom, policijskih organa u BiH i obavještajnih agencija – istakao je Galić.

Na ceremoniji obilježavanja Dana i 18. godišnjice GPBiH prisustvovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Suda BiH, Tužilaštva BiH, OSA-e, policijskih i agencija za policijsku podršku na državnom nivou, Policije Brčko distrikta BiH, kao i MUP-ova na entitetskom i kantonalnom nivou i drugi.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić je u svom obraćanju istakao da je GPBiH jedna od najboljih policijskih agencija u BiH koja ima jako složenu zadaću. Ta zadaća se, dodao je, u zadnjih šest mjeseci malo usložnila s obzirom da postoji povećan broj ilegalnih migranata.

- Uspostavljene su nove ilegalne rute, a jedna od njih je i kroz BiH. Od GP BiH i svih agencija za provođenje zakona se očekuje odlučan odgovor, provođenje zakona i danas su na testu najviše GP BiH i Služba za poslove sa strancima i njima je potrebna posebna potpora u ovo vrijeme – kazao je Krešić.   

Napomenuo je da je pomoć i podrška potrebna i od međunarodnih institucija i organizacija.

- Danas je zasijedao Operativni štab za pitanje migracija i ključni problem je novac. Možemo mi praviti planove, razrađivati određene scenarije u uredima, ali planovi se provode na terenu gdje moramo imati humanitarnu dimanziju, zaštiti ljudska prava svih tih ljudi koji dolaze u BiH, a sa druge strane odgovoriti zadaći i učiniti ovaj prostor što je moguće sigurnijim – kazao je Krešić.

Na svečanosti su uručena priznanja policijskim i državnim službenicima i zaposlenicima GPBiH za njihov poseban doprinos u radu.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1846

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14ugqfCY74eWkfsgDTWvyDV1w8ZT5BIfT?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Kuprešaković u studijskom posjetu OLTIM-u u Parizu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!