Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 14:43 |

Izmjena Zakona o stečajnom postupku po presudi Ustavnog suda FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Predložene izmjene Zakona o stečajnom postupku u FBiH u skladu su s presudom Ustavnog suda FBiH koja nalaže da radnicima firmi u stečaju treba omogućiti isplatu svih neizmirenih plaća, a ne samo osam minimalnih kako propisuje aktuelni zakon.

Na ove predložene zakonske izmjene ukazala je u izjavi novinarima stručna savjetnica u Federalnom ministarstvu pravde Mersiha Udovčić tokom današnjeg zasjedanja Doma naroda Parlamenta FBiH u čijem je najavljenom dnevnom redu, među ostalim tačkama, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o stečajnom postupku.

Izmijenjeni zakon je 22. maja odobrio Predstavnički dom i stupit će na snagu ako to danas učini i Dom naroda.

Ustavni sud FBiH je presudu na osnovu koje se Zakon mijenja donio odlučujući o apelaciji potpredsjednika FBiH Milana Dunovića koji je svojevremeno osporio odredbe što su ograničavale broj i visinu plaća koje treba namiriti radnicima firmi u stečaju.

Dunović je na vanrednoj pres-konferenciji održanoj u januaru prošle godine upoznao javnost s ovom odlukom Suda ubrzo nakon što mu je upućena.

- Dva člana (33. i 40.) federalnog zakona o stečajnom postupku proglašeni su neustavnim. Prema stavu Suda, ne može se vremenski ograničavati rok niti visina plaće radnicima dok je njihova firma u stečajnom postupku - rekao je tada potpredsjednik FBiH.

Presuda Ustavnog suda FBiH u ovom predmetu donesena je 23. marta 2016., kazao je također tom prilikom Dunović, negodujući što ga je Ustavni sud obavijestio o odluci tek kad je prošlo nekoliko mjeseci po njenom donošenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo