Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 15:08 |

Članovi PSBiH razgovarali s izaslanstvom PS OESS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjedatelja Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda PSBiH Bariša Čolak i predsjedatelj Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda Halid Genjac razgovarali su danas s izaslanstvom Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (PSOESS) o ključnim izazovima i prijetnjama s kojima se naša zemlja suočava u svezi terorizma, nasilnog ekstremizma, radikalizacije i priliva migranata.

Govoreći o problemu odlaska državljana BiH na strana ratišta, Čolak i Genjac upoznali su izaslanstvo PSOESS-a da je BiH 2014. godine dopunama Kaznenog zakona BiH propisala kazne za ova djela i uvela sankcije i  za one koji na bilo koji način budu pomagali ili propagirali sudjelovanje u borbama na stranim ratištima.

Isto tako, istaknuli su, BiH je 2017. godine izmjenama Kaznenog zakona onemogućila da se zatvorska kazna za sudjelovanja na stranim ratištima zamjeni novčanom, što pokazuje da BiH uvođenjem represivnijih mjera čini maksimalne napore u brobi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, te protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim snagama - saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću.

Čolak i Genjac istaknuli su i problem migranata s kojim se u posljednje vrijeme susreće naša zemlja.

Kako je rečeno, nadležne agencije i druga tijela čine sve što je u njihovoj moći kako bi pitanje priliva migranata u našu zemlju bio sveden na što manju mjeru, ali je činjenica da ne postoji dovoljan stupanj i učinkovitost njihove međusobne suradnje.

- Kako su istaknuli, naša zemlja je poduzela koliko može kada je riječ o sigurnosnom i humanitarnom tretmanu migranata ali, isto tako, imamo problem sa slabom kontrolom graničnih prelaza preko kojih migranti ulaze u BiH, kao i sa manjkom broja graničnih policijaca koji će nadzirati, prvenstveno ilegalne prelaske u našu zemlju - navodi se u saopćenju.

Članovi PSBiH izazili su nadu da će BiH u narednom razdoblju uložiti dodatne napore na deradikalizaciji društva što, prema njihovim riječima, treba činiti i preko civilnog društva i doradom postojećih strategija. Kako su istaknuli, BiH u velikoj mjeri  ima dobra zakonske i druge propise, ali oni se u praksi slabo provode, što pokazuje i činjenica da se ne može sa sigurnošću tvrditi do koje mjere će u našoj zemlji biti riješeno i do kada će trajati pitanje dolaska migranata.

Članovi Izaslanstva PSOESS-a izrazili su zadovljstvo poduzetim aktivnostima naše zemlje u rješavanju izazova s kojima se ona suočava u svezi terorizma, nasilnog ekstremizma, radikalizacije i priliva migranata. Naveli su da ta pitanja nisu samo pitanja koja se tiču naše zemlje, već su pitanja koja se moraju rješavati u cilju interesa i sigurnosti cijelog regiona – navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom