Ekonomija     | 06.06.2018. 14:16 |

Bošnjak: Federacija do sada nije imala Strategiju razvoja drvne industrije

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Marinko Bošnjak na redovnom zasjedanju Doma naroda Federalnog parlamenta izjavio je da se već oko četiri godine radi na dokumentu  Strategija razvoja drvne industrije Federacije BiH za period 2016. – 2025. godine.

- Ovo je dokument koji do sada Federacija nije imala, te će odrediti razvoj ovog sektora. Nakon svake strategije radimo akcijske planove, u koje uključujemo gospodarske subjekte te revidiramo stanje u navedenoj oblasti - rekao je delegatima Bošnjak.

Cilj Strategije je isticanje općih karakteristika sektora drvoprerade i određivanje konačnih namjera države u pogledu statusa sektora drvne industrje, predlaganja mjera i aktivnosti sa kojima bi sve zainteresovane strane od privrednih društava do lokalnih državnih organa i poslovnih udruženja trebale biti upoznate.

To je potrebno „u cilju određivanja drvoprerađivačkog sektora kao jednog od ključnih privrednih sektora u Federaciji BiH, kako po obimu BDP-a, tako i po obimu izvoza proizvoda više i visoke dodane vrijednosti i posebno kao genaratora zapošljavanja u lokalnim zajednicama“.

Sektor drvoprerade sa šumarskim sektorom predstavlja veliki privredni potencijal Federacije BiH.

Svi relevantni faktori, dodao je Bošnjak, bili su uključeni i u donošenje Strategije razvoja industrije građevinskog materijala Federacije BiH i Strategije razvoja metalskog i elektro sektora Federacije BiH za period 2016 – 2025..

Predstavnički dom ranije je podržao navedene strategije, a Dom naroda o njima će se izjašnjavati na današnjoj sjednici nakon 15.00 sati.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta