Najave     | 06.06.2018. 14:49 |

Konferencija 'Hrvati BiH – demografska stvarnost'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. lipnja (FENA) - Konferencija ''Hrvati BiH – demografska stvarnost'' održat će se pod visokim pokroviteljstvom Ureda hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 11. lipnja, s početkom u 9.30 sati, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Organizator konferencije je Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u Bosni i Hercegovini i Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Konferenciju će otvoriti predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH Jakov Pehar.

Izlagači na konferenciji su doc. dr. sc. Žarko Dugandžić s temom ''Sadašnja struktura u odnosu na prvotni popis stanovništva - projekcija kretanja: statistička kretanja s povijesnim osvrtom'', dr. Anto Domić s temom "Depopulaciji posljedica ustavnopravne nejednakosti u BiH'', monsinjor Tomo Vukšić izlagat će o demografskoj prisutnosti katolika u BiH od 1996. do 2017., a doc. dr. Stjepan Šterc o temi ''Demografske mjere u Hrvatskoj i okruženju - učinci i povezanost Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine''.

Namjera organizatora je kroz ovaj skup cjelovito i znanstveno sagledati uzroke, činjenice i posljedice negativnih demografskih trendova hrvatskog naroda, kako u Bosni i Hercegovini, tako i zemljama regije, razmijeniti iskustava, definirati ciljeve te ponuditi moguća rješenja za prevladavanje i poboljšanje nacionalne populacijske situacije u BiH.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici akademske zajednice te svih razina vlasti kako bi zajedničkim naporima definirali odgovore na pitanja koja se tiču budućnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Svečana sjednica Senata: Sveučilište u Mostaru je most koji povezuje dvije države

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo