Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 14:14 |

Izgrađene kuće za osam hrvatskih povratnika u Bosanskom Brodu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6. juna (FENA) - Hrvatima povratnicima u općini Bosanski Brod danas su uručili ključeve osam obnovljenih kuća, izgrađenih u okviru Projekta obnove stambenih jedinica iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj (SAF).

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš izrazio je zadovoljstvo, jer je ovaj projekt uspješno implementiran, bez obzira na, kako je saopćeno, postojanje određenih administrativnih prepreka.

Dodao je da je veliki broj stambenih jedinica obnovljen u prvim godinama poslije rata, ali da proces povratka nije završen, i da ga i dalje treba snažno podržavati. 

-Na području brodske općine je kroz realizaciju Projekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP) planirana, odnosno u toku je izgradnja još 64 stambene jedinice, dok je šest stambenih objekata završeno početkom prošle godine. Ukupna vrijednost ovih radova iznosi oko 2.500.000 KM - istakao je Čordaš.

Prilikom svečanog uručenja ključeva novosagrađenih kuća njihovim korisnicima, entitetski potpredsjednik Josip Jerković je naglasio da se još jednom u praksi ostvaruju rezultati saradnje resornog ministarstva i lokalne zajednice.

-Veoma dobro znam koliko su napora ministar Čordaš i rukovodstvo brodske općine uložili kako bi se stvorili što bolji uslovi za održivi povratak, a rezultat tog rada i saradnje su novoizgrađene kuće, što me posebno raduje - istakao je Jerković.

Povratnik Tihomir Čuma posebno je zahvalio ministru Čordašu za sve što je učinio kako bi on i njegova porodica mogli ponovo da žive u vlastitom domu. 

Projekt rekonstrukcije stambenog fonda finansira se iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona dolara. Sredstva su namijenjena za rekonstrukciju 917 stambenih jedinica u BiH za izbjeglice i raseljena lica u mjestu predratnog boravka. 

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a, kako podsjećaju u saopćenju, provodi projekt i pruža pomoć u obnovi individualnih stambenih jedinica za ukupno 374 porodice, od čega na području tog bh. entiteta 111, a u Federacije BiH 263. Ukupna planirana vrijednost izgradnje 374 stambene jedinice iznosi 11,3 miliona KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grlić Radman: Hrvati u Argentini su "veliki potencijal“ za doseljenje u Hrvatsku

Žigmanov ide na konzultacije kod Vučića, žali zbog novog nesporazuma

Grlić Radman: Želimo otvaranje pristupnih pregovora s BiH što je prije moguće

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!