Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 13:35 |

Mektić: U BiH oko 1.800 migranata, problem nepoštivanje sporazuma o readmisiji

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da se procjenjuje da u BiH trenutno boravi između 1.700 i 1.800 migranata, te dodao da veliki problem predstavlja to što susjedne zemlje ne poštuju sporazume o readmisiji. 

- Implementacija sporazuma o readmisiji je u ozbiljnoj krizi jer zemlje ne žele da prihvate policijsku zabilješku da je migrant pronađen neposredno uz granicu, kao dovoljan dokaz da je došao iz njihove zemlje i da treba da bude vraćen tamo - naveo je Mektić i dodao da je od 1. januara 2018. godine 549 migranata vraćeno iz BiH po readmisiji drugim državama.

Mektić je ponovio da poseban problem predstavljaju državljani Irana kojima je Srbija ukinula vize i iz te zemlje pokušavaju da dođu do zapadne Evurope, a da Pakistanci prednjače u ukupnoj strukturi migranata.

Precizirao je da su od početka godine u BiH ušla 5.664 migranta, 5.065 ih je izrazilo namjeru za dobijanje azila, zahtjev za azil podnijelo je 437 migranata, a nijednom još nije odobren.

Mektić je rekao da je tokom proteklog vikenda povećan broj nelegalnih ulazaka migranata u BiH, oko 350 njih, koji su pronašli novu rutu za ulazak, ali su već prikupljene informacije gdje bi se ona mogla nalaziti te će uskoro uslijediti intervencija.

Dodao je da će MUPRS ustupiti 60 policjaca i MUP Brčko Distrikta 15 policajaca za zaštitu granice, a da će u slučaju potrebe tražiti još snaga.

Mektić je istakao da resornom ministarstvu uskoro treba biti predata na upravljanje kasarna Ušivak u Hadžićima za smještaj migranata, te da će sutra održati sastanak s premijerima FBiH i USK o iznalaženju rješenja za složenu situaciju u tom kantonu.

Pojasnio je da spekulacije o nedostatku hrane za migrante nisu tačne i da hrane ima dovoljno, a da mu je u jučerašnjem razgovoru evropski komesar za izbjeglice najavio da će uskoro doći u BiH i da će Evropska komisija uskoro BiH odobriti određena sredstva za migrante.

Mektić je kazao da će sutra u Sarajevu biti održana međunarodna konferencija o migracijama na kojoj će sudjelovati predstavnici Grčke, Makedonije, Albanije, Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije i Austrije a na kojoj će pokušati pronaći jednu tačku na balkanskoj ruti na koju bi se fokusirali svi radi zaustavljanja migracija.

Potcrtao da je u ovoj godini oko 3.500 migranta vraćeno sa bh. granice, te da među onima koji su ušli nije registrovana nijedna osoba koja bi predstavljala sigurnosnu prijetnju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo