Svijet     | 06.06.2018. 12:01 |

UN pomaže Mijanmaru u repatrijaciji stotina hiljada Rohinja izbjeglica

FENA Internet

YANGON, 6.juna (FENA) - Dvije agencije Ujedinjenih nacija pomoći će Mijanmaru u repatrijaciji stotina hiljada Rohinja izbjeglica koji su pobjegli pred brutalnom vojnom kampanjom u prošloj godini, navodi se u memorandumu o razumijevanu (MOR) potpisanom u srijedu.

- Očekuje se da potpisivanje MOR ojača aktivnosti koje je vlada Mijanmara već poduzela od prošle godine na dobrovoljnom, sigurnom i dostojanstvenom povratku raseljenih lica - navodi se u izjavi postavljenoj u srijedu na Facebook stranici državne konzulice Aung San Suu Kyi.

UN su potegnule pitanje potencijalne repatrijacije skoro 700.000 Rohinja muslimana, koji su pobjegli iz zapadne mijanmarske države Rakhine u Bangladeš u augustu prošle godine. UN su nazvale mijanmarske akcije protiv Rohinja "etničkim čišćenjem".  

Memorandum - koji su potpisali Mijhanmar, Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) i Razvojni program UN-a (UNDP) - "integralni je dio sveobuhvatnog pristupa u bavljenju korijenima uzroka krize u državi Rakhine" - navodi se u izjavi koju je na Twitteru postavio rezidentni i humanitarni koordinator UN-a za Mijanmar, Knut Ostby.

Mijanmar, s budističkom većinom, saopćio je kako je spreman da prima izbjeglice od januara, ali su grupe za ljudska prava upozorile kako je malo vjerovatno da će se Rohinje - kojima su  uskraćeni državljanstvo, zdravstvena zaštita i sloboda kretanja - vratiti u džinovske izbjegličke logore nakon što su njihova sela uništena. 

- Obzirom da se još nisi stekli uslovi za dobrovoljni povratak, memorandum je prvi i neophodni korak u podršci vladinim naporima na promjeni te situacije - navodi se u zajedničkom saopćenju dvije agencije UN-as nakon objave MOR-a.

Portparol mijanmarske vlade Zaw Htay odbio je odgovoriti na pitanja o sadržaju MOR-a, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu