Ekonomija     | 06.06.2018. 11:16 |

SSSBiH - Borit ćemo se za sindikalnu imovinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS)  BiH danas su podsjetili da će Sindikat  uložiti dodatne napore i uz pomoć nadležnih organa u Hrvatskoj pokušati doći do sve imovine za koju budu mogli dokazati da je sindikalna.

Za rješenje problema imovine kompanija i organizacija  iz BiH u Hrvatskoj, pa i  bh. sindikata, kako ističu,  potreban je i angažman institucija države.

- Kada je u pitanju imovina u Republici Hrvatskoj, naglašavamo da   postoje određena saznanja kako sindikat ima mnogo imovine na moru. Činjenica je da je ta imovina građena i kupovana u vrijeme kada su sindikati organizovali odmore za svoje radnike i da se ta imovina naziva sindikalna. Međutim, Savez samostalnih sindikata BiH je u nekoliko navrata pokušavao da svu imovinu za koju se smatra da je sindikalna, vrati, tj. da je upiše na svoje ime, i u tom smislu su poduzimane određene aktivnosti. Nažalost, do današnjeg dana nismo uspjeli svu tu imovinu riješiti - ističu iz SSSBiH u saopćenju za javnost.

Kako navode, razlozi su brojni, a i  sindikalni pokret  je od 1954. godine  do danas pretrpio nekoliko korjenitih promjena u smislu svog organizovanja, što govori i da nikada nije prestao sa radom i da zaista postoji kontinuitet u radu sindikata.

- Nadalje, prilikom organizacionih promjena sindikata, tadašnji republički odbori sindikata, a danas pojedini granski sindikati su imali organizaciono svojstvo u Vijeću SSSBiH. Međutim, cjelokupne dokumentacije, zbog ratnih dejstava, nemamo, pa nam to znatno otežava postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i sljedništva - kažu  iz SSSBiH.

Kao poseban problem ističu to što su  za rješavanje ove problematike potrebna značajna finansijska sredstva.

- Pored toga treba naglasiti da je još prije rata bila formirana Zajednica za odmor i rekreaciju koja se bavila pitanjima sindikalne imovine i koja je raspolagala imovinom u Republici Hrvatskoj. Bilo kako bilo SSSBiH je i dalje opredijeljen da se ova pitanja što prije rješavaju i da imovina koja pripada SSSBiH bude uknjižena na SSSBiH. U to ime SSSBiH će uložiti dodatne napore i naravno kroz nadležne organe u RH pokušati doći do sve imovine za koju budemo mogli dokazati da je sindikalna - zaključuju iz SSSBiH.

 

Savez samostalnih sindikata BiH

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo