Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 18:24 |

Posjeta povratničkim porodicama u Odžaku

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 5. juna (FENA) - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković posjetili su danas na poziv humanitarne i razvojne agencije CRS (CRS - Catholic Relief Services), općinu Odžak koja je uključena u Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP). 

Oni su zajedno s ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac i delegacijom Odjela Vlade SAD-a za populaciju, izbjeglice i migracije (PRM), obišli dvije povratničke porodice koje su podržane u plasteničkoj proizvodnji u okviru projekta „Integrisana podrška raseljenim licima, izbjeglicama u BiH, Crnoj Gori i Srbiji“, a ujedno su uključeni i u RSP.

Cilj današnje posjete je bilo predstavljanje postignutih rezultata saradnje sa predstavnicima javnog sektora na uspostavljanju održivog sistema socijalnog stanovanja, kao i dobre prakse na terenu koje su primjenjivane na polju socijalnog stanovanja i ekonomskog osnaživanja porodica kojima je osigurana rekonstrukcija njihovih stambenih jedinica kroz implementaciju Regionalnog stambenog programa, saopćeno je iz ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

U okviru posjete općini Odžak, Čordaš i Jerković razgovarali su danas i s načelnikom te lokalne zajednice Jakovom Ivankovićem o položaju povratnika i projektima stambene izgradnje za povratničku populaciju.

Čordaš je podsjetio da je Ministarstvo u prethodnom periodu već izdvojilo oko 200.000 KM za projekte održivog povratka, u okviru kojih su obnavljani vjerski objekti i podržavani projekti u zanatstvu i poljoprivredi, kako bi se obezbijedili kvalitetniji životni uslovi kako povratnika, tako i domicilnog stanovništva u ovoj opštini. Značajna sredstva su obezbijeđena i za projekte obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu