Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 17:52 |

Zaoralek: Potrebno oživiti rad Mješovite privredne komisije Češke i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), predsjedavajući Mladen Bosić i njegovi zamjenik Šefik Džaferović te zamjenica Borjana Krišto razgovarali su s Delegacijom Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke Republike koju predvodi predsjednik Odbora Lubomir Zaoralek.

Bosić je naglasio da postoje uslovi za bolju saradnju dviju prijateljskih zemalja na svakom planu jer ih vežu brojna zajednička iskustva, počev od onih koja su sticana u Austrougarskoj monarhiji preko tijesne saradnje u decenijama koje su uslijedile. Dodao je da je Češka Republika zemlja koja dobro poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini i koja razumije da nekada nije najbitnije biti efikasnan ako će to narušiti unutarnju stabilnost.

Zaoralek ukazao je na potrebu da nakon šest godina oživi rad Mješovite privredne komisije koja je formirana između Ministarstva industrije i trgovine Vlade Češke i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na taj način, istaknuo je on, privredna saradnja podigla bi se na znatno viši nivo ali ne samo kroz trgovinu nego i kroz otvaranje novih proizvodnih pogona u BIH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'