Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 16:15 |

Bosić i Džaferović o borbi protiv korupcije razgovarali sa Alfredom Conteom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić i njegov zamjenik Šefik Džaferović razgovarali su danas sa savjetnikom u kabinetu zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta Republike Italije Paole Severino, Alfredom Conteom o borbi protiv korupcije u našoj zemlji.

Bosić se zahvalio na potpori koju institucije Republike Italije daju našoj zemlji u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Naveo je da se pitanje borbe protiv korupcije treba rješavati proporcionalno sa drugim pitanjima, odnosno treba se što je više moguće držati pod kontrolom.

Ukoliko se to ne čini, dodao je Bosić, onda ono može obuhvatiti cijeli društvo i državu i stoga treba uspostaviti procedure kako bi se postigla učinkovita borba protiv korupcije. Isto takao, poručio je predsjedavakući Predstavničkog doma, važnu ulogu u borbi protiv korupcije ima i pravosuđe, što znači da i ono treba jačati svoju ulogu i biti što neovisnije u rješavanju ovog problema.

Zamjenik predsjedatelja Šefik Džaferović istaknuo je da je  borba protiv korupcije jedan od važnijih problema sa kojima se susreće BiH. Kako je pojasnio, u našoj zemlji često se etnički i drugi problemi stavljaju u fokus, a što zapravo ima za cilj da ostali životni problemi, a prvenstveno pitanje borbe protiv korupcije, ostanu po strani.  Zato, naglasio je Džaferović, odgovor države mora biti stvaranje sustava koji će zadatak borbe protiv korupcije ispuniti a koji, nažalost, do sada nije izgrađen. Jedno od rješenja, poručio je Džaferović, svakako je jačanje agencija koje su nadležne za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o važećem Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te zaključili da je potrebno uraditi izmjene postojećeg zakonskog rješenja jer, kako je rečeno, u važećem zakonskim propisu primjetan je utjecaj politike čime je načinjena velika šteta prvenstveno društvu u cjelini. S tim u svezi, naglašeno je danas, treba težiti postizanju dogovora oko riješenja ovog pitanja i vratiti se bar rješenjima koja su postojala prije važećih izmjena i dopuna Zakona. S tim u svezi, Conte upoznat je da su izmjene ovog Zakona trenutno u proceduri u Vijeću ministara BiH, te da se članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH nadaju da bi on do listopada mogao biti u parlamentarnoj proceduri.

Savjetnik u kabinetu zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta Republike Italije Paole Severino istaknuo je da su parlamenti spona sa nadležnim agencijama u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Zato, rekao je Conte, potrebno je što je prije moguće izvršiti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, što bi doprinijelo jačanju antikorupcijskih elemenata, saopćeno je iz PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta