Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 16:02 |

VMBiH-Strategija BiH za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje do 2022.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, usvojilo je danas na sjednici Strategiju Bosne i Hercegovine za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje (OMU) za period od 2018. do 2022. godine.

Prethodno je usvojena Informacija o aktivnostima Radne grupe za njenu izradu u kojoj su učestvovali predstavnici BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, koji su dali saglasnost za njeno usvajanje.   

Ministarstvo vanjskih poslova će u roku pet mjeseci, u saradnji sa svim institucijama i agencijama u BiH, čiji su predstavnici učestvovali u izradi ove strategije, sačiniti i Vijeću ministara BiH dostaviti akcioni plan za njeno provođenje.

Strategija, kojom Bosna i Hercegovina ispunjava ranije preuzete međunarodne obaveze, doprinijet će unapređenju sigurnosti u našoj zemlji.

Strateške aktivnosti su usmjerene na sprečavanje nabavke, izrade, prijevoza i upotrebe OMU, roba s dvojnom i vojnom namjenom od autoritarnih režima, kriminalnih i terorističkih grupa i pojedinaca te jačanje sistema prevencije. Strateški se povećava spremnost za brz i efikasan odgovor na moguću krizu izazvanu upotrebom ovog oružja uz unapređenje institucionalnih kapaciteta i mehanizama koordinacije.

Vijeće ministara BiH usvajanjem ove strategije aktivno doprinosi naporima međunarodne zajednice u sprečavanju širenja oružja za masovno uništenje i jača međunarodnu saradnju u ovoj oblasti, saopćeno je iz VMBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana