Kultura     | 05.06.2018. 14:19 |

UNSA - Neophodno povezivanje kompletnog obrazovnog procesa

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - "Obrazovanje – pokretač razvoja BiH" naziv je okruglog stola koji je održan na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA), a u fokusu je bilo unapređenje obrazovnih i poslovnih politika koje bi zadržale mlade ljude u BiH.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je iznio činjenicu da se demografska destrukcija BiH iz godine u godinu nastavlja nesmanjenim intenzitetom zbog velikog broja odlazaka mladih i obrazovanih ljudi, što za posljedicu ima negativan uticaj na funkcioniranje svih vitalnih sistema društva.

Akademska zajednica, kazao je Škrijelj, u saradnji sa sarajevskim gimnazijama i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS te relevantnim predstavnicima poslovnog sektora ima obavezu i dužnost da pokuša ponuditi adekvatne modele u kojem pravcu bi se trebali kretati.

- Da kroz što bolje obrazovanje stvorimo uvjete da mladi ljudi imaju manje razloga da odu, da nađemo model šta bi to moglo podići kvalitet obrazovanja radi povećanja zapošljivosti učenika, kao i mogućnosti njihovog daljnjeg obrazovanja – rekao je Škrijelj.

Koncept zapošljivosti, po mišljenju prorektorice za naučno-istraživački rad UNSA Dženane Husremović, podrazumijeva da osoba ima ne samo uže stručne kompetencije, nego i da ima razvijene generičke vještine, od timskog rada do mogućnosti rukovođenja, i da zna donositi dobre i mudre odluke.

Da bi taj koncept bio moguć, naglasila je Husremović, neophodno je apsolutno povezivanje kompletnog obrazovnog procesa, za početak, da srednje škole i fakulteti budu prirodno povezani, "srednja škola ne treba da bude nastavak osnovne škole, nego da bude priprema za univerzitet".

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović je rekao da je i današnji okrugli sto način da se ponude dobra rješenja, posebno u povezivanju srednjeg obrazovanja i Univerziteta, te da je edukacija nastavnika i profesora već pokazala dobre rezultate na način da svi preuzimaju odgovornost za svaki nastavni predmet.

Učesnici okruglog stola, direktorica Prve Bošnjačke gimnazije Naida Hota-Muminović, direktor Druge gimnazije Seid Alibegović, akademik Muris Čičić, direktorica ljudskih resursa Addiko Banke d.d. Suzana Tihi-Babić, izrazili su uvjerenje da će okrugli stol doprinijeti shvatanju ozbiljnosti situacije te ponuditi rješenja koja bi za cilj imala da obrazovanje zaista bude pokretač razvoja BiH.

Organizatori okruglog stola "Obrazovanje – pokretač razvoja BiH" su UNSA i sarajevske gimnazije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Sporazum o uspostavljanju okvira za regulisanje prakse na nastavničkim fakultetima UNSA

Mostarski sajam: Okrugli stol na temu 'Herzegovina Cycle Cool Tours'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta