Kultura     | 05.06.2018. 13:39 |

Općina Centar donirala 15.000 KM Kinoteci BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Općina Centar je u okviru pomoći za rad Javne ustanove Kinoteka BiH u ovogodišnjem budžetu izdvojila 15.000 KM.

Protokol o realizaciji sredstava uime Općine Centar potpisao je načelnik Nedžad Ajnadžić, a uime Kinoteke BiH direktorica Devleta Filipović.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina nastojati i u budućnosti pružati podršku koliko god to budu omogućavala finansijska sredstva.

Općina Centar je pomogla rad ove institucije kulture i zaključenjem ugovora o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Nikole Kašikovića 4-a, sa iznosom zakupnine od jedna KM/m2, uz obavezu da se prethodno izmire dugovanja po osnovu neizmirene zakupnine u ranijem periodu.

Uz riječi zahvalnosti direktorica Filipović je pohvalila dugogodišnju dobru saradnju sa Općinom Centar naglasivši da je to jedna od rijetkih institucija koja ima sluha za probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u ovoj ustanovi.

Djelatnost Kinoteke BiH sastoji se od arhivskog, istraživačkog i prikazivačkog odjela. U njenom filmskom arhivu štite se i čuvaju filmski materijali i filmska građa koja je od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja. Tu su igrani, dokumentarni, kratki igrani i animirani filmovi koji sačinjavaju bosanskohercegovačku nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inostranog filma.

U posljednjih nekoliko godina za pomoć u radu JU Kinoteka BiH Općina Centar izdvojila je oko 90 hiljada KM, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo