Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 13:55 |

Omer Borić optužen za zločin protiv čovječnosti na području Konjica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Omera Borića, rođenog 1948. u Konjicu, državljanina Austrije, koji se tereti da je u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okolnih sela, u svojstvu zapovjednika Općinskog štaba TO Konjic, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je zajedno sa drugim pripadnicima Općinskog štaba TO Konjic znao i morao znati da se njemu podređeni pripadnici vojske, policije i drugih formacija spremaju počiniti i da su počinili ubojstva, zlostavljanja, premlaćivanja, nezakonita zatočenja u logore, mučenja  i druga nečovječna djela nad civilima srpske nacionalnosti, a kao nadređena osoba nije poduzeo mjere da spriječi počinjene zločine niti kazni počinitelje.

U optužnici se navode nezakonita lišenja slobode i progoni više stotina civila srpske nacionalnosti, oba spola i različitih životnih dobi, koji su bili nastanjeni u selima sa većinskim srpskim stanovništvom, odvođenje zatočenih civila u školu u Bradini, kao i logore Čelebići i Musala, ubojstvo najmanje 43 osobe prilikom napada na selo Bradina od kojih su posmrtni ostaci 36 žrtava pronađeni i ekshumirani, među kojima ubojstvo na naročito okrutan način žrtve Sretka Kuljanina, te ubojstva Bore Gligorevića i Bogdana Kureša, kao i paljenje pravoslavne crkve u mjestu Bradina, svih obiteljskih kuća i gospodarskih objekata i pljačkanje imovine stanovništva srpske nacionalnosti.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo - Zločin protiv čovječnosti iz KZBiH.

Tužiteljstvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 167 svjedoka i jednog vještaka i prilaganjem oko 470 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu