Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 13:11 |

Potrebno raditi na jačanju ekonomske saradnje BiH i Češke

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Delegacija Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke Republike boravi u posjeti Bosne i Hercegovini, a prvi radni susret imala je u Sarajevu s članovima Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Bio je to vrlo plodonosan sastanak, usudila bih se reći - jedan od najučinkovitijih - rekla je novinarima zamjenica predsjedavajućeg Komisije Nermina Kapetanović.

Navela je da gosti iz napredne i uspješne zemlje koja u okviru Višegradske skupine snažno podržava bosanskohercegovački put ka Evropskoj uniji, poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, iskazali su veliki interes za nastavak prijateljskih relacija dviju zemalja i suradnju na mnogim poljima.

Kapetanović, kao i Lubomir Zaoralek koji predvodi gostujuću delegaciju u posjeti BiH, ocijenili su da obje zemlje imaju interes za unapređenje robne razmjene. Prošle godine je zabilježen rast i robna razmjena trenutno iznosi oko 300 miliona eura godišnje, ali je po ocjeni Zaoraleka, na vrlo niskom nivou i dalje.

Zaoralek smatra da bi mješovita bh.-češka privredna komisija, formirana 2012. godine, koja se dosad sastala samo jednom, mogla raditi i na kreiranju povoljnog ambijenta za biznis u BiH. Pozdravio je inicijativu, o kojoj je govorila i Kapetanović, za nastavak rada te komisije koja bi mogla sarađivati u mnogim oblastima "jer Češka ima dosta za ponuditi“.

U Češkoj je u toku proces formiranja nove vlade, kazao je Zaoralek te izrazio nadu da će i po formiranju novih vlasti u BiH nakon predstojećih općih izbora u zemlji, dvije zemlje raditi na jačanju ekonomske suradnje.

- Nama je Bosna i Hercegovina među prioritetima i bilo bi nam drago da razvijemo privredne odnose. Nadam se da će ova posjeta doprinijeti tome - riječi su predsjedavajućeg Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke Republike koji naglašava da je na današnjem sastanku razgovarano o ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nermina Kapetanović naglasila je da Češka Republika, zemlja s najmanjom stopom nezaposlenosti u centralnoj i istočnoj Evropi, i u savjetodavnom smislu može pomoći Bosni i Hercegovini u unapređenju tržišta rada i konkurentnosti.

Neophodna je suradnja i ekspertska pomoć u razvoju poljoprivrede, jačanju podrške reformi pravosuđa, strateškom reguliranju energetskog razvoja zasnovanog na obnovljivim izvorima, kazala je također Kapetanović i napomenula da je češka pomoć Bosni i Hercegovini već iskazana, među ostalim u projektima unapređenja vaskularne hirurgije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'