Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 11:56 |

PSBiH - Podržani principi prijedloga izmjena Zakona o krivičnom postupku

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona radi usklađivanja sa zaključkom Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH u pogledu dužine trajanja službe vojnika u profesionalnoj vojnoj službi.

Predloženim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regije.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Dopunama Zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života. 

Delegati nisu prihvatili negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ovaj zakonski prijedlog vraćen je komisiji da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Dom naroda je podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu nego što ga je danas usvojio Dom naroda, bit će obavljeno usaglašavanje između domova.

Dom naroda je, bez rasprave, podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Mario Karamatić i Martin Raguž.

Bez rasprave su podržani i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je predložio delegat Halid Genjac.

Kako je ranije navodio Genjac, Ustavni sud je u junu prošle godine donio odluku kojom je vrlo značajne odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH osporio, s najavom da bi ih mogao izbrisati ukoliko Parlamentarna skupština BiH u roku od šest mjeseci ne usvoji izmjene koje će osigurati usaglašenost tih članova s Ustavom BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak je ranije ukazivao na to da se Zakon o krivičnom postupku BiH mora podhitno promijeniti, podsjećajući da je početkom decembra prošle godine prošlo šest mjeseci u kojima je Parlamentarna skupština BiH trebala uskladiti odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH s odlukom Ustavnog suda BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo