Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 07:36 |

Informacija o stanju u oblasti migracija i priliva migranata na sjednici VMBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo razmatrati Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Prema prijedlogu dnevnog reda, na sjednici će biti razmatrane Informacija o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, čiji je predlagač Pregovarački tim za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije, te Informacija u vezi sa rješavanjem imovinsko – pravnih odnosa na nekretninama u državnom vlasništvu, čiji je predlagač Pravobranilaštvo BiH.

Istovremeno, Vijeće ministara BiH bi se trebalo očitovati o Nacrtu odluke o ratifikaciji Sporazuma o investicijskom grantu između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke, Mediteranski koridor (R2a): Bosna i Hercegovina - Interkonekcija Hrvatska – "Izgradnja prekograničnog mosta u Gradišci", čiji je predlagač Ministarsvo vanjskih poslova BiH.

Između ostalog, na dnevnom redu je i Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Agencije za sigurnost hrane BiH, Ureda za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede  i šumarstva FBiH, Vlade Brčko distrikta BiH – Odsjek za poljoprivredu, vodoprivredu  i šumarstvo, Federalne uprave za inspekcijske poslove FBiH, Republičke uprave za inspekcijske poslove RS, Inspektorata Brčko distrikta BiH i Češke razvojne agencije, Centralnog instituta za nadzor i kontrole u poljoprivredi, Brno, Državnog veterinarskog instituta, Prag, u vezi sa implementacijom projekta "Unapređenje sistema sigurnosti hrane u BBiH u okviru razvojne saradnje između Republike Češke i Bosne i Hercegovine".

Usto, Vijeće ministara BiH bi trebalo razmotriti Nacrt osnova za pokretanje pregovora za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o prihvatanju projekata tehničke saradnje za 2016. godinu, kao i Nacrt osnova za pridruživanje Bosne i Hercegovine Globalnom forumu o transparentnosti i razmjeni informacija u poreske svrhe.

Jedna od tačaka predloženog dnevnog reda odnosi se na Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske  o graničnim prijelazima, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na dnevnom redu 145. sjednice Vijeća ministara BiH su i Informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - mart 2018. godine i Informacija o provedenim aktivnostima u pripremi Strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH 2018. – 2022. godine i Prijedlog odluke o usvajanju Strateškog okvira za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini 2018. – 2022. godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom