Svijet     | 04.06.2018. 21:11 |

May poručila Trumpu: Američke carine neopravdane i duboko razočaravajuće

FENA Saopćenje

LONDON, 4. juna (FENA) - Britanska premijerka Theresa May danas je u telefonskom razgovoru poručila američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kako su američke carine uvedene na čelik i aluminij iz država Evropske unije "neopravdane i duboko razočaravajuće", kazao je njen glasnogovornik.

- Premijerka je američku odluku o uvođenju carina na čelik i aluminij iz EU-a nazvala neopravdanom i duboko razočaravajućom - rekao je glasnogovornik novinarima, javlja Al Jazeera Balkans. 

Theresa May je podsjetila kako su SAD, Velika Britanija i EU bliski saveznici kada je u pitanju nacionalna sigurnost te da prepoznaju značaj vrijednosti otvorene i fer trgovine diljem svijeta. Istaknula je i potrebu očuvanja radnih mjesta.

Navodi se kako su britanska premijerka i predsjednik SAD-a razgovarali 30 minuta te kako su britanski zvaničnici razgovor nazvali "konstruktivnim". 

Washington je ranije uveo carine od 10 posto na aluminij i 25 posto na čelik koji dolazi iz EU-a, Kanade i Meksika, što su mnogi osudili.

Tako je francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao Trumpa i kazao mu kako su tarife "nelegalne", dok je kanadski premijer Justin Trudeau izjavio kako je američki potez "potpuno neprihvatljiv".

Iz EU-a, Meksika i Kanade su naveli kako će uspostaviti carinu na američka dobra u znak odgovora.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo