Kultura     | 04.06.2018. 18:45 |

Obilježeno 25 godina članstva BiH u UNESCO-u

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Svečanom sjednicom Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine s Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) danas je u Sarajevu obilježena 25 godina članstva BiH u toj UN organizaciji.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum naglasili su dobru saradnju tog ministarstva s UNESCO-om tokom više od dvije decenije kada su realizirani brojni značajni projekti.

Istaknuli su da svaki element bh. naslijeđa koji je upisan na respektabilnu Listu svjetske baštine UNESCO-a ima nemjerljiv značaja za očuvanje i promociju bogate kulturno historijske baštine.

U okviru obilježavanje te važne godišnjice uručeni su certifikati o upisu Sarajevske Hagade i Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke u UNESCO Registar Pamćenja svijeta.

Također, uručen je i certifikat o upisu Konjičkog drvorezbarstva u UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Na današnjoj ceremoniji dodijeljene su i zahvalnice za doprinos očuvanju i promociji dobra kulturne baštine i promociji ciljeva UNESCO-a u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana