Bosna i Hercegovina     | 04.06.2018. 15:07 |

Sufinansiranje zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Enes Gegić potpisao je danas Sporazum o sufinansiranju zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca s područja Tuzlanskog kantona s direktorom Službe za zapošljavanje TK Senadom Muhamedbegovićem.

- Za realizaciju ovogodišnjeg Programa planirana su sredstva u iznosu od 380.000 KM - kazao je ministar Gegić, istaknuvši da će Vlada Tuzlanskog kantona obezbijediti 200.000 KM putem Ministarstva za boračka pitanja, dok će 180.000 KM biti uplaćeno iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.

Programom je predviđeno zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, prijavljenih na evidenciji nezaposlenih osoba. Riječ je o osobama koje aktivno traže posao, uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest ili dvanaest mjeseci u zavisnosti da li je u pitanju srednje ili visoko obrazovanje.

- Služba će poslodavcu mjesečno isplaćivati iznos od 600 KM za osobe sa visokom stručnom spremom u trajanju od 12 mjeseci i 600 KM za osobe sa srednjom stručnom spremom tokom šest mjeseci - rekao je direktor Muhamedbegović, napominjući da je to dio troškova obaveznih doprinosa ili dio neto plaće.

Služba za zapošljavanje TK sutra će raspisati javni poziv a planirani iznos trebao bi omogućiti zapošljavanje oko 70 osoba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Halilagić čestitao Uskrs

Prezentiran izvještaj Svjetske banke u Tuzli

Kampanja u TK - Razvijanje nenasilne komunikacije i prevencija vršnjačkog nasilja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana