Bosna i Hercegovina     | 04.06.2018. 12:28 |

Međunarodna klasifikacija, instrument za razumijevanje invaliditeta

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH okupili su danas u Sarajevu predstavnike bh. zdravstvenog, obrazovnog i socijalnog sektora na radionici o međunarodnoj klasifikaciji fukcioniranja, instrumentu koji će pomoći da se utvrdi stepen onesposobljenja djece i mladih te prepoznaju njihove stvarne sposobnosti.     

Međunarodnu klasifikacija funkcioniranja, onesposobljenja i zdravlja djece i mladih (MKF) razvila je SZO i promatra osobu ne samo u smislu onesposobljenja i invaliditeta nego i u smislu njene interakcije s okruženjem, a kao dio UNICEF-ove studije osmišljen je i upitnik u smislu definiranja stepena onesposobljenja odnosno invaliditet djece.  

Pomoćnica ministra za civilne poslove BiH iz sektora zdravstva Draženka Malićbegović u izjavi medijima podsjeća da je jedan od značajnih zadataka za pristupanje BiH Evropskoj uniji socijalna inkluzija djeca i prepoznavanje njihovih sposobnosti i funkcija na osnovu kojih će moći ispoljiti radne i druge sposobnosti.    

Profesorica specijalnog obrazovanja Univerziteta za obrazovanje nastavnog kadra iz Švicarske Judith Hollenweger smatra da bi ta klasifikacija trebalo da pomogne ljudima iz različitih sektora da koriste 'isti jezik' kad razgovaraju o složenim pitanjima.

Pojašnjava da je npr. za zdravstveni sektor najvažnije da djeca budu zdrava, za obrazovni da budu obuhvaćena procesom obrazovanja, a za socijalni sektor je to da budu uključeni u društvo.

- Ova klasifikacija pomaže da se, u jednoj državi i društvu, pomire ti različiti interesi. Zato je bitna primjena takve klasifikacije - naglasila.  

Predstavnica UNICEF-a BiH Geeta Narayan kaže da MKF osim zdravstvenog, uključuje i oblast obrazovanja i socijalne zaštite, te promatra da li okruženje pomaže pojedincu da bude u potpunosti funkcionalan ili ga sprječava u tome.  

Predstavnik Kancelarije SZO za BiH Victor Stefan Olsavszky klasifikaciju smatra važnim međunarodnim instrumentom namijenjenim svima koji rade sa ljudima koji imaju neki od oblika onesposobljenja ili invaliditet nastao kao posljedica bolesti ili traume.    

Radionica nazvana "Međunarodna klasifikacija funkcioniranja, onesposobljenja i zdravlja djece i mladih - zajednički pojmovnik za razumijevanje invaliditeta" označena je kao prvi korak ka uvođenju te klasifikacije u BiH.

Iskustva iz svijeta pokazuju da rezultati ovise od toga za što se ta klasifikacija koristi, a najčešće je to za dizajniranje odnosno definiranje politika, definiranje naknada tim osobama te kako stvoriti okruženje koje će takvim osobama pomoći da imaju kvalitetniji život i budu u potpunosti integrirani u društvo.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

SZO uputio apel da se poštede preostale bolnice na jugu Gaze

SZO proglasila kraj COVID-19 globalne zdravstvene prijetnje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu