Najave     | 04.06.2018. 10:28 |

Deseti Dani BHAAAS-a od 21. do 24. juna na Jahorini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Ovogodišnji 10. Dani BHAAAS -a (Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka) bit će održani od 21. do 24. juna na Jahorini, a očekuje se da će prisustvovati više od hiljadu sudionika, uključujući 300 predavača u 27 simpozija iz medicine i tehničkih, prirodnih, društvenih i humanističkih nauka.

Predsjednica BHAAAS-a Nirvana Pištoljević je kazala da je osnovni cilj Dana BHAAAS spajanje dijaspore i BiH kroz nauku, umjetnost i kulturu.

- Tu smo misiju definitivno ostvarili. Izgradili smo jake mostove BiH sa Sjevernom Amerikom, te sa zemljama u regionu, dijasporom i cijelim svijetom. Konferencija na Jahorini, sada sa ponosom mogu najaviti, biće najveća do sada – dodala je Pištoljević.   

Konferencija koja se već, kako navode iz BHAAAS-a, odavno nalazi u kalendarima mnogih vrhunskih stručnjaka ne samo iz  BiH, već i cijelog svijeta, stekla je renomirani status kao najveći naučni događaj na Balkanu.

Pored toga što su se Dani BHAAAS profilirali kao najveći naučni skup na Balkanu, ovogodišnji program pretenduje da konferenciju uvrsti i u jedan od najvećih kulturnih događaja u regionu. Tako će biti upriličena izložba doajena bh. slikarstva Safeta Zeca, kao i pozorišna predstava "Knjiga mojih života", nastala kao teatarska adaptacija autobiografske zbirke kratkih priča bosanskohercegovačkog - američkog književnika Aleksandra Hemona. Tu su i koncert Sarajevske filharmonije, izložba Sjećanja na kamen…

-Nekad je ova manifestacija bila rezervirana isključivo za naučne skupove, no mi danas možemo reći da, uz sav ovaj kulturni program, potpisivanje sporazuma o saradnji sa Kamernim teatrom 55, višegodišnja saradnjom sa Sarajevskom filharmonijom, Zemaljskim muzejom u Sarajevu i međunarodnim festivalom srednjoškolskog teatra Juventafest, te organizacijom izložbi, otvaramo novo poglavlje za BHAAAS – kazala je Pištoljević, saopćeno je iz BHAAAS- a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije