Svijet     | 04.06.2018. 09:20 |

Trumpovi advokati u tajnom pismu: Predsjednik ne može biti prisiljen da svjedoči

FENA Internet

WASHINGTON, 4. juna (FENA) - Advokati predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD)  Donalda Trumpa sastavili su tajno pismo specijalnom istražitelju Robert Muelleru kako bi istakli da Trump ne može biti prisiljen da svjedoči, i u kom tvrde da on nije mogao da opstruira istragu, jer ima apsolutnu vlast nad svim saveznim istragama.

Pismo je prvi objavio New York Times koji posebno ističe detalj da su advokati tvrdili da predsjednik ne može ilegalno ometati bilo koji aspekt istrage o miješanju Rusije na izborima, jer mu Ustav daje ovlaštenje da "ako želi, prekine istragu, ili čak iskoristi svoju moć za pomilovanje."

“Trumpovi advokati se plaše da ako on odgovori na pitanja, bilo dobrovoljno ili ispred Velike porote, rizikuje da bude izložen optužbama da laže istražiteljima, za potencijalni zločin ili krivično delo,” piše NYT i ocjenjuje da je nejasno kako će se ova borba odvijati ako Trampu bude naređeno da svjedoči.

List ocjenjuje i da pismo nudi redak uvid u jednu stranu pregovora na visokom nivou kada je riječ o ispitivanju predsjednika, ali i citira advokate koji podsjećaju na njihovu dužnost da zaštite predsjednika.

“Ako Trump odbije da bude saslušan, Muller će morati da preispita svoje argumente dok bude odlučivao da li da putem istorijskog sudskog poziva zatraži svjedočenje pred Velikom porotom,” piše list.

Pokušaj odvraćanja Mullera od traženja sudskog naloga za Veliku porotu je jedan od dva fronta na kojem se bore Trumpovi advokati, ocjenjuje njujorški dnevnik.

“Posljednjih nedjelja su započeli i kampanju u sredstvima javnog informisanja kako bi diskreditovali istragu i djelom preduprjedili eventualni štetni izvještaj koji bi mogao potaknuti postupak Impeachmenta,” navodi list.

Pismo Trumpovih advokata datirano 29. januara Mulleru je poslao John Dowd, jedan od Trumpovih advokata u to vrijeme, koji je kasnije napustio pravni tim, piše Associated Press.

“Muller je zatražio intervju sa predsjednikom kako bi utvrdio da li ima kriminalne namjere da ometa istraživanje mogućih veza njegovih saradnika oko umiješanosti Rusije u izbore,” dodaje agencija i navodi da je Trump prethodno signalizirao da bi bio spreman da pristane na intervju, ali njegov pravni tim, uključujući i glavnog advokata Rudyja Giulianija, javno i privatno su zabrinuti da bi predsjednik mogao rizikovati optužbe za krivokletstvo.

AP podsjeća i da je Mullerov tim još u martu otvorio mogućnost da pozove predsjednika, ali nije jasno da li se to još uvijek razmatra, dok je Giuliani je za AP rekao da pravni tim predsjednika vjeruje da specijalni istražitelj nema ovlaštenja da to uradi.

“Opstrukcije Mullerovog istraživanja odnose se i na otpuštanje bivšeg direktora FBI Jamesa Comeya i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, kao i Trumpovu reakciju na izuzeće državnog tužioca Jeffa Sessionsa iz ruske istrage,” precizira se u tekstu.

Giuliani je prošle sedmice rekao da je specijalna istraga možda "potpuno nelegitimna" i da je potrebno da se ograniči jer je, prema njegovoj procjeni, zasnovana na neadekvatno dobijenim informacijama i bilješkama bivšeg direktora.

Giulani je rekao i da neće biti donijeta odluka o mogućem predsjedničkom intervjuu sa specijalnim advokatom prije Trumpovog samita sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jon Unom 12. juna u Singapuru.

Washington post definiše najnovija dešavanja na relaciji Trump-Muller konstatacijom “Država to je Trump”,

U tekstu piše i da mjesecima slušamo televizijske advokate predsjednika Trumpa koji ističu argument da on - ili bilo koji predsjednik - nije mogao da ometa pravdu jer je pravda ono što on kaže.

“Ipak, koliko god je pravni tim predsjednika predvidio ovakav argument, ništa manje nisu bili zaprepašteni kada je otkriveno pismo Trumpovog pravnog tima Mulleru,” navodi Post i prenosi dijelove pisma u kome advokati podsjećaju da predsjednik može narediti prekid istrage od strane Odjeljenja za pravosuđe ili FBI-a u bilo koje vrijeme i iz bilo kog razloga.

“Naravno, predsjednik nadgleda izvršnu vlast, uključujući i Odjeljenje za pravosuđe. Naravno da on uspostavlja široke konture politike. Ali postoji duga i mudra tradicija predsjedničkog uzdržavanja od miješanja u pojedina krivična pitanja – pogotovu u ona koja se odnose na njega,” piše WP.

List podsjeća i da su tokom Watergate, članovi zahtjeva za opoziv protiv bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona uključivali optužbe da je on ometao pravdu tako što je "ometao ili nastojao da se umiješa u provođenje istrage Ministarstva pravde Sjedinjenih Država, Federalnog istražnog biroa, kancelarije Watergate Specijalnog tužioca i Kongresne komisije."

“U bilo kom trenutku i iz bilo kog razloga. Objašnjenje je bio Comey, ali implikacije su da se smrzneš: Trump tvrdi da ima pravo da okonča istragu o Rusiji. Ili istragu njegovog advokata Michaela Cohena,” piše list i zaključuje da je ovo zastrašujući vid moći koja je povjerena svakom predsjedniku, a posebno ovom.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo