Bosna i Hercegovina     | 09.06.2018. 11:15 |

Komunikacijske vještine središnja tema Mostarske psihijatrijske subote

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 9. juna (FENA) - Međunarodni naučni simpozij "15. mostarska psihijatrijska subota", koji je ove kao i proteklih godina okupio preko stotinu sudionika, održava se u subotu u Hotelu "Mostar" u Mostaru.

Tema ovogodišnjeg simpozija je "Komunikacijske vještine u medicini: riječ kao lijek", a o njoj su u svojim izlaganjima govorili stručnjaci iz BiH i regije.

Po riječima predsjednika Organizacijskog odbora Psihijatrijske subote Dragana Babića, komunikacija u medicini, kao sastavni dio odnosa s bolesnikom i njegovom obitelji, danas predstavlja jednu od temeljnih vještina, jer je uspješna komunikacija nesumnjivo jedna od ključnih stepenica na putu ka uspješnoj dijagnozi i liječenju.

- Komunikacija u medicini jako je važna, a u psihijatriji još i važnija, jer čovjek kada ima psihički problem puno je osjetljiviji, emotivniji i teže prihvata ono što mu se kaže - pojašnjava Babić.

Uz znanje, tjelesni pregled i sposobnost rješavanja problema, komunikacijske vještine spadaju među četiri esencijalne komponente kliničke kompetencije i time predstavljaju samu bit dobre kliničke prakse.

Komunikacijske vještine, kaže Babić, imaju jasnu ulogu u efikasnoj zdravstvenoj skrbi, bilo direktno smanjujući stres i nelagodu ili indirektno utjecajem na dugoročnu suradljivost bolesnika i njegovo zadovoljstvo liječenjem, a vjerojatno utječu i na sam ishod liječenja.

Neke od tema koje će biti obrađene na ovogodišnjoj Psihijatrijskoj suboti su: komunikacija s duševnim bolesnikom kao eksplorativno terapijski postupak, komunikacija s djecom i adolescentima u procesu liječenja, telepsihijatrija te nove komunikacijske tehnologije u medicini.

Babić je istakao kako su se i na dosadašnjim simpozijima uvijek bavili aktuelnim temama među kojima su se našle i psihotrauma, profesionalizam, psihosomatska medicina, metabolički sindrom u psihijatriji.

- Uvijek smo nastojati obraditi ono što je "in" i dovesti najbolje stručnjake iz BiH i regije, a proteklih godina bili su tu stručnjaci i iz Italije, Njemačke, Velike Britanije i drugih zemalja - kazao je Babić.

Dodao je kako mostarska psihijatrija i mostarska medicina ima trajni zadatak podizanja razine znanja, a sve u cilju učenja i uspješnije borbe za bolje zdravlje bolesnika.

- Uvijek smo držali visoku razinu i smatramo da struka treba da bude važnija od glamura i popratnih manifestacija - poručio je Babić.

Organizatori simpozija su Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Medicinski fakultet te Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, u suradnji s Udrugom psihijatara Bosne i Hercegovine i Liječničkom komorom Hercegovačko-neretvanske županije.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

U Ljubuškom Simpozij na temu borbe protiv karcinoma vrata maternice

Simpozij o ratnim arhivima okupio kulturne i medijske radnike, istraživače i teoretičare

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo