Bosna i Hercegovina     | 02.06.2018. 17:20 |

Reisu-l-ulema u Tutinu: Gradit ćemo medresu u vašem gradu

FENA Saopćenje

TUTIN/SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji boravi u posjeti Sandžaku, najavio je da će Rijaset izdvojiti značajan novac za izgradnju ženske medrese u Tutinu, ali i da očekuje, naročito od privrednika tog kraja, da pomognu izgradnju.

Reis je posjetio Medžlis Islamske zajednice Tutin, gdje je klanjao teravih-namaz u Centralnoj džamiji i obratio se prisutnima, a potom se sastao s privrednicima i uglednim građanima tutinskog kraja, javila je MINA.

Obraćajući se u džamiji, vrhovni poglavar muslimana je izrazio poštovanje Tutincima koji su bili svjesni važnosti očuvanja jedinstvene Islamske zajednice i koji su na njenom braniku bili svih ovih godina. On je naglasio kontinuitet Islamske zajednice.

- Islamska zajednica je Poslanikova zajednica jer svoju silsilu – lanac neprekinut od Muhameda s.a.v.s. do naših alima koji su imali brojne idžazetname uleme koja je vjeru prenosila. Primjer tome je bio Hasan Kafija Pruščak i brojni drugi i taj nauk se prenosio sve do današnjih dana. Prolazili smo kroz teške trenutke, ali smo se borili i izborili se - kazao je reisu-l-ulema i naglasio da je domovina Bošnjaka jedna – Bosna i Sandžak.

- Mi moramo poštovati države u kojima živimo, ali mi smo jedno. Tako je bilo, tako će voljom Božijom i ostati - rekao je.

Obraćajući se privrednicima i drugim uglednim Tutincima, poručio je da budu jedinstveni i podržavaju i čuvaju Islamsku zajednicu. 

Muftija Dudić je u svojstvu domaćina ponovio pozvao sve koji su okrenuli leđa Islamskoj zajednici da se vrate, da svoja lica okrenu prema Islamskoj zajednici jer je ona, kako je kazao, "ono što nas okuplja i to je ista ona zajednica koja svoj kontinuitet ima od vremena Poslanika a.s. i prve četvorice halifa".

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović posjetu Sandžaku započeo je jučer na džumi u Brodarevu, potom je posjetio Medžlis Islamske zajednice u Prijepolju, iftario u Novom Pazaru s čelnicima Islamske zajednice, imamima, predstavnicima društveno-političkog života.

Posjeta je nastavljena danas u Sjenici.

Osim reisa, u delegaciji su šef kabineta Rifat Fetić i savjetnik Muhamed Jusić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'