Bosna i Hercegovina     | 01.06.2018. 16:28 |

Sinno ukazao na izuzetan razvojni potencijal Orašja

FENA Saopćenje

ORAŠJE, 1. lipnja (FENA) - Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno posjetio je u petak Orašje gdje je održana završna javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja EU, a u okviru projekta Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR), "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu".

 Sinno smatra kako izuzetan razvojni potencijal Orašja leži u činjenici da se nalazi u sjeveroistočnom dijelu BiH uz samu granicu s Republikom Hrvatskom i EU što otvara brojne mogućnosti, prvenstveno zbog jednostavnijeg pristupa tržištu EU.

"Tu smo i da ukažemo na značaj lokalne uprave u kreiranju gospodarskog ambijenta, ali i da ohrabrimo sve bh. građane da aktivno sudjeluju u europskim integracija jer će najviše benefita od ukupnog procesa i pridruživanja EU imati upravo lokalne zajednice", istaknuo je Sinno.

Na značaj lokalnih zajednica u procesu EU integracija ukazao je i veleposlanik Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson.

 "Došli smo kako bismo razgovarali s građanima Orašja o konkretnim načinima razvoja ekonomije u lokalnoj zajednici i suradnji s EU i njezinim članicama", kazao je francuski veleposlanik.  

Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH i jedan od domaćih eksperata uključenih u projekt, ukazala je na ogroman potencijal Orašja i Posavine u razvoju ženskog poduzetništva.

Ocijenila je kako tu ima hrabrih i vrijednih žena koje značajno utječu na ekonomsko osnaživanje cijele zajednice.

Tijekom javne debate izdvojilo se nekoliko ključnih tema, prvenstveno u oblasti razvoja poljoprivrede i plasmana proizvoda na europsko tržište. Također, prisutni su se interesirali za alate koji mogu doprinijeti ruralnom razvoju i socijalnom poduzetništvu.

Nakon debate, organiziran je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje financira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica, među kojima: LEP - Lokalno partnerstvo za zapošljavanje koji financira EU, a provodi ILO.

 Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) u okviru projekata "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu" posjetio je petnaest lokalnih zajednica BiH, u kojima su održane javne debate s preko 1500 sudionika, predstavnika svih segmenata društva. Projekt je uključivao angažman preko 20 međunarodnih, regionalnih i domaćih eksperata koji su ukazali na izazove i mogućnosti koje nudi proces pristupanja EU, priopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sattler: Potrebno efikasnije procesuiranje izbornih prevara

Jačanje integriteta institucija i borba protiv korupcije preduslovi za uspjeh BiH na evropskom putu

Wigemark domaćin javne debate održane u Čajniču

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!