Sport     | 01.06.2018. 15:12 |

Hat-trickom Edina Višće BiH savladala Južnu Koreju

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u prijateljskoj utakmici u Jeonjuu selekciju Južne Koreje sa 3:1. 

Junak reprezentacije BiH bio je Edin Viošća koji je bio trostruki strijelac, u 29., 45. i 80. minuti. Strijelac jedinog gola za Koreju bio je Jae-Sung Lee u 30. minuti.

Najbolji bh. nogometaši su savladali domaću selekciju u vjerovatno najboljem meču od kada je selektorsku poziciju preuzeo Prosinečki. Ako se izuzme nekoliko pojedinačnih grešaka, BiH je odlično kontrolisala tok susreta i kaznila greške protivnika. 

Oba tima su prikazala dopadljivu igru. Nogometaši Južne Koreje, koji će nastupiti na svjetskom prvenstvu u Rusiji ovog ljeta, igrali su ofanzivno u želji da ostvare pobjedu pred domaćim navijačima. S druge strane bh. reprezentativci su igrali dobro u odbrani s još boljim tranzicijama iz odbrane u napad, a upravo iz takvih situacija golove je postizao raspoloženi Višća. 

Višća je prva dva gola u prvom poluvremenu postigao iz gotovo identične pozicije, a jedini gol za Južnu Koreju u tom periodu meča postigao je Lee, nakon dobre akcije domaće selekcije.

Drugo poluvrijeme donijelo je nešto pasivniju igru oba tima, međutim Korajci su ponovo igrali nešto ofanzivnije u želji da dođu do poravnanja. Imali su domaći igrači nekoliko dobrih akcija i poluprilika, ali odbrana BiH je bila na visini zadatka. U 80. minutu BiH je je došla i do trećeg pogotka, a nakon odličnog dubinskog pasa strijelac trećeg gola bio je odlični Višća. 

Izabranici selektora Roberta Prosinečkog tako su završili ovu sezonu kada je u pitanju reprezentativni nogomet, dok Koreji preostaje još jedna pripremna utakmica uoči nastupa na SP-u u Rusiji.

Prosinečki je u ovom meču koristio 17 igrača, a posebno raduje činjenica da je ekipa pružila dobru igru i nakon izlaska dvojice najboljih igrača, Džeke i Pjanića.

Za BiH su u ovom meču nastupili: Šehić, Čivić, Todorović (od 75. Bičakčić), Bešić, Višća (od 83. Milošević), Duljević (od 67. Zakarić), Pjanić (od 58. Sarić), Džeko (od 60. Bajić), Cimirot (od 85. Lončar), Šunjić, Zukanović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom