Bosna i Hercegovina     | 01.06.2018. 16:20 |

ZDK - U 2017. realizirano 3.917 zahtjeva za novčanu pomoć braniocima

FENA Saopćenje

 

ZENICA, 1. juna (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Informaciju o vanrednoj novčanoj pomoći za potrebe branilaca i članova njihovih porodica u 2017. godini.

Informacija prikazuje provedene aktivnosti, potrebe i opravdanosti postojanja ovoga transfera s obzirom na ukupno socijalno-ekonomsko stanje u državi. Iako Vlada ZDK provodi intenzivne mjere na smanjenju broja nezaposlenih i povećanju broja zaposlenih, kroz programe koji se realiziranju preko Službe za zapošljavanje ZDK ali i nekoliko ministarstava, i dalje je veliki broj nezaposlenih iz reda demobiliziranih branilaca, ratnih vojnih invalida i članove porodica poginulih branilaca.

Kroz vanrednu novčanu pomoć Ministarstvo za boračka pitanja nastoji ublažiti postojeće socijalno-ekonomsko stanje branilačke populacije, dok istovremeno provodi projekte zapošljavanja i samozapošljavanja, kojim bi se trajno riješilo pitanje egzistencije ove kategorije društva, saopćeno je iz Press službe Vlade ZDK.

U 2017. godini ukupno je realizirano 3.917 zahtjeva i utrošeno 990.000 KM.

Ministarstvo je dodijelio vanrednu novčanu pomoć za 3.620 demobiliziranih branilaca i njihovih porodica, 265 ratnih vojnih invalida, 30 porodica šehida i poginulih boraca i dva dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja.

- Realizirani utrošak sredstava za ovaj vid novčane pomoći u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona u 2017. godini iznosio je 990.000 KM, odnosno 100 posto planiranih sredstava što je dokaz opredjenja Vlade ZDK da neće štedjeti na branilačkoj populaciji - istaknuo je resorni ministar Fahrudin Čolaković.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu