Kultura     | 01.06.2018. 13:39 |

U Tuzli svečano otvoren 3. horski šampionat 'Lege Artis' (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 1. juna (FENA) - Društvo Lege Artis svečanim koncertom u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli proslavilo je šest godina uspješnog postojanja. Na sceni su im se pridružili brojni gosti, ansambli iz Tuzle, Brčkog i Kragujevca, učenici i profesori SMŠ Tuzla, te solisti Dženana Huseinagić i Vojislav Spasić.

Sinoćnjim koncertom zvanično je započeo 3. Internacionalni horski šampionat Lege artis, koji će u tri takmičarska dana ugostiti više od 1000 horskih pjevača.

-Treći horski šampionat je zvanično počeo i mi smo izuzetno zadovoljni interesom publike za sve programe šampionata. Naš svečani koncert je i prilika da s prijateljima podijelimo radost rođendana, ali i da zvanično otvorimo vrata šampionata za sve ljubitelje horske muzike. U naredna tri dana imaćemo više od 1000 gostiju i nadam se da ćemo biti dobri domaćini - kazao je Jasmin Hasić, direktor šampionata.

Šampionat je ove godine u znaku profesora Čestmira Dušeka. Nagrada za najboljeg dirigenta nosi njegovo ime, a kao uvod u šampionat održano je predavanje posvećeno njegovom liku i djelu.

-Veliki je doprinos profesora Dušeka za cjelokupan razvoj horske, ali i generalno umjetničke muzike u Tuzli, ali i Bosni i Hercegovini. U više od pet decenija svog uspješnog djelovanja, profesor Dušek je postavio temelje, na kojima je nastala izuzetno bogata tradicija horske muzike - istakao je profesor Miradet Zulić, sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Od petka do nedjelje ansambli će se takmičiti u četiri kategorije. Svake večeri od terminu od 20 sati biće održano natpjevavanje za Grand prix festivala.

Prvog takmičarskog dana u Bosanskom kulturnom centru takmiče se dječiji horovi, navode organizatori.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1826

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qeJAC4ebNXLnd6-nCZmTYBp-a4qYevxV?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Koncert Dječijeg hora Lege Artis u Galeriji portreta

Bosanski kulturni centar TK i MOC 'Lege Artis' koncertom obilježili Međunarodni dan djeteta

U septembru audicija za prijem muških glasova u Mješoviti hor 'Lege Artis' Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo