Bosna i Hercegovina     | 01.06.2018. 14:18 |

Nextbike broji više od 2.500 aktivnih korisnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Prije dvije godine na ulicama Sarajeva pojavili su se bicikli koji su stavljeni na raspolaganje građanima kao još jedan oblik prijevoza i rekreacije po uzoru na evropske gradove, a ovaj Nextbike sistem gradskih bicikala sada broji više od 2.500 aktivnih korisnika.

Kako je saopćeno, ovaj sistem omogućio je korisnicima da brzo i efikasno stižu na svoja odredišta, izbjegavajući gužve u saobraćaju i probleme s parking prostorom.

Iz Nextbike-a su napomenuli da je sve veći broj onih koji biraju upravo bicikl kao osnovno prijevozno sredstvo za odlazak na posao, fakultet ili za druge destinacije, a to pokazuju i statistike korištenja Nextbike sistema prema kojima je u prethodnih 12 mjeseci ostvareno više od 43.000 najmova.

- Najveći broj najmova dešava se upravo u ranim jutarnjim ili poslijepodnevnim satima, što je pokazatelj da se bicikl uveliko koristi kao prijevozno sredstvo za odlazak ili povratak sa posla - naglasili su.

U Sarajevu trenutno postoji šezdeset bicikala i deset lokacija na kojima je moguće vršiti najam i povrat bicikala, ali iz Nextbike-a ističu da su potrebe grada znatno veće.

Direktor Nextbike projekta u BiH Ahmed Ćerimović potvrdio da svakodnevno dobijaju upite građana za postavljanje novih lokacija, a prema anketi građani žele vidjeti novu Nextbike stanicu u naseljima Čengić Vila, Otoka, Baščaršija i Ilidža.

- Istovremeno, rezultati ankete i broj učesnika kojih je bilo oko hiljadu potvrdili su da Nextbike predstavlja potrebu građana Sarajeva i da ga rado žele koristiti kao prijevozno sredstvo u svakodnevnim obavezama - kazao je.

Nakon Sarajeva i Tuzle, sistem pod nazivom "BL-Bike" Powered by Nextbike uspostavljen je i u Banja Luci, a inicijalni kontakti povodom daljeg širenja sistema ostvareni su i sa gradskim upravama u Zenici i Mostaru.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel