Bosna i Hercegovina     | 01.06.2018. 13:00 |

Vlada FBiH donijela odluku o sufinansiranju željezničkih pravaca u FBiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. juna (FENA) - Vlada FBiH usvojila je Odluku o utvrđivanju interesa Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa za 2018. godinu.

Kada je riječ o željezničkom putničkom prometu, utvrđeni su putni pravci Sarajevo - Banja Luka - Sarajevo na relaciji Sarajevo - Maglaj i pravac Sarajevo - Čapljina - Sarajevo.

U kombiniranom prometu radi se o pravcima Doboj - Čapljina granica, Brčko granica - Čapljina granica, Semizovac - Čapljina granica, Sarajevo Teretna - Čapljina granica, Brčko granica - Lukavac, Maglaj - Čapljina granica, Čapljina granica - Lukavac, Čapljina granica - Mostar Teretna, Čapljina granica - Konjic i Čapljina granica - Visoko.

Ove linije usaglašene su sa Željeznicama Republike Srpske, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Odlukom je provedena zakonska odredba po kojoj Federacija BiH sufinansira željeznički putnički i kombinirani promet po prethodno iskazanom interesu, na temelju koje Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaključuje godišnji ugovor sa Željeznicama Federacije BiH, na osnovu kojeg se mjesečno iz Budžeta FBiH isplaćuje 2,1 milion maraka u jednakim ratama.

Ovakva odluka pospješuje razvitak željezničkog putničkog prometa koji ima više pozitivnih refleksija na ukupan promet u Federaciji BiH, kao što su manja upotreba cesta, smanjenje emisije izduvnih gasova, podizanje ekološke svijesti, kao i veća sigurnost u prometu, stoji u saopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom