Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 01.06.2018. 09:32 |

Trumpove carine izazvale osude širom svijeta, države spremaju kontramjere

FENA Internet

LONDON, 1. juna (FENA) – Visoke carine koje su Sjedinjene Američke Države uvele na željezo i aluminij naišle su na snažne osude širom svijeta, javlja BBC. Osim Evropske unije, Kanade i Meksila, Trumpov potez su kritikovali i vodeći republikanci u Kongresu.

Lideri pogođenih zemalja su reagirali oštro najavljujući kontramjere i uvođenje carina na američke proizvode. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao Trumpu u telefonskom razgovoru da je ovaj čin nezakonit te je najavio da će Unija odgovoriti čvrsto i proporcionalno.

Trump je svoju odluku obrazložio tvrdnjom da su proizvođači čelika i aluminija „od vitalne važnosti za američku sigurnost“. Kanadski premijer Justin Trudeau je rekao da su takve tvrdnje nezamislive, kazavši da je nemoguće da Kanada bude sigurnosna prijetnja SAD. Britanski sekretar za trgovinu Liam Fox je rekao da su carine od 25 posto na čelik, apsurdne.

- Bila  bi velika šteta ako dođemo u situaciju da moramo uvoditi mjere 'oko za oko zub za zub' prema našim saveznicima – rekao je.

Meksički ministar vanjskih poslova Luis Videgaray je istaknuo da će ta zemlja odmah uvesti kontramjere.

Čelnik predstavničkog doma Paul Ryan se ne slaže sa ovom mjerom, saopćeno je jučer.

        

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Trump: Zakone o abortusu trebale bi utvrditi savezne američke države

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'