Regija     | 31.05.2018. 20:38 |

Nekoliko tisuća ljudi u Ljubljani protiv govora mržnje u kampanji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 31. svibnja (FENA) - Nekoliko tisuća ljudi, uglavnom mladih, prosvjedovalo je u četvrtak u Ljubljani protiv "politike mržnje", kako su nazvali oštru retoriku nekih stranaka koja je eskalirala pred parlamentarne izbore u nedjelju.

Promatrači ocjenjuju da se na Trgu republike, pred zgradom parlamenta, okupilo nekoliko tisuća ljudi.

Prosvjed su organizirale nevladine udruge i pojedinci okupljeni u "Koaliciji bez straha".

Upozorili su na govor mržnje protiv migranata i na netolerantne izjave javnih osoba i političara protiv istospolnih parova i gay osoba te najava nekih političara da će nakon dolaska na vlast ukinuti proračunsko financiranje nevladinih organizacija.

Preko Facebooka bio je u isto vrijeme i na istom mjestu najavljen protuskup "Obranimo Sloveniju" koji je podržala udruga bliska desnom centru, ali se pojavilo samo nekoliko osoba koje su nosile nacionalne zastave. Incidenata nije bilo.

Iako u "Koaliciji bez straha" kažu da je skup nepolitički i upozorenje svim političkim faktorima, vjeruje se kako su njihove poruke uglavnom bile usmjerene na političare iz Slovenske demokratske stranke (SDS) i njezina čelnika Janeza Janšu koji bi po anketama mogao osvojiti relativnu većinu na izborima, prenosi Hina. 

Slovenski analitičari primjećuju da se Janšina izborna kampanja u velikoj mjeri služi porukama protiv migranata i izbjeglica iako je migracija danas minimalan problem u odnosu na krizu 2015./2016., kada je kroz Sloveniju prema srednjoj Europi dnevno prolazilo i po desetak tisuća ljudi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'