Bosna i Hercegovina     | 31.05.2018. 16:28 |

Ambasador Francuske posjetio Vladu TK

FENA Saopćenje

TUZLA, 31. maja (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović susreli su se danas s ambasadorom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Roussonom.

Radi se o prvoj službenoj posjeti ambasadora Tuzlanskom kantonu, u okviru koje su premijer i ministar prezentirali Tuzlanski kanton, njegove geografske, demografske i ekonomske podatke i potencijale kojima raspolaže. Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je mogućnostima za unapređenje već postojeće dobre saradnje, kako na privrednom, tako i na kulturnom planu, saopćeno je iz Vlade TK.

- Zadovoljstvo nam je da Ambasada iskazuje interes za unapređenje već postojeće dobre saradnje. Danas smo razmijenili određene informacije i sagledali koji su to pravci i mogućnosti za unapređenje odnosa, prije svega na obrazovnom planu, kada je u pitanju izučavanje francuskog jezika. Također razgovarali smo i o jačanju saradnje Univerziteta u Tuzli s obrazovnim institucijama iz Francuske, između ostalog i na polju razmjene nastavnog osoblja i studenata -rekao je Suljkanović.

Ambasador Rousson je istaknuo da imaju namjeru da jedan dio aktivnosti koje se odvijaju u „Sedmici frankofonije“ pripreme i održe i u Tuzlanskom kantonu.

- To je sedmica u kojoj mi imamo značajan broj aktivnosti koje organiziramo s ciljem popularizacije francuskog jezika i kulture. S druge strane, kada je u pitanju međuuniverzitetska saradnja, mogli bismo iskoristiti dolazak "Univerzitetskog karavana" u BiH. Radi se o grupi predstavnika francuskih univerziteta, koji bi mogli posjetiti i Tuzlu. Također, na naučnom skupu koji organiziramo povodom dolaska ovog karavana očekujemo da učešće uzme i delegacija sa Univerziteta u Tuzli - zaključio je ambasador Rousson.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u tri općine TK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu