Ekonomija     | 31.05.2018. 16:31 |

Delegacija Vlade TK posjetila GIKIL nakon jučerašnjeg ekološkog incidenta

FENA Saopćenje

TUZLA, 31. maja (FENA) - Ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević posjetili su danas Global Ispat Koksnu Industriju d.o.o. Lukavac (GIKIL) kako bi saznali koje su procedure poduzete i kakva je trenutna situacija nakon jučerašnjeg ekološkog incidenta u Lukavcu.

Oštećenje cijevi nastalo u srijedu ujutro, kada je dio nadkatranske vode iscurio iz rezervoara i onečistio vodotok, u međuvremenu je sanirano. 

Tokom sastanka s menadžmentom GIKIL-a, kojem su prisustvovali i predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite, Općinskog vijeća Gračanica, te Saveza ribolovaca TK, ministar Puškar je istakao da će Vlada TK kao 49-postotni vlasnik poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, koje podrazumijevaju odgovornost i inspekcijski nadzor.

Po riječima izvršnog direktora za zajedničke usluge Suada Imamovića, Federalna inspekcija je bila jučer na terenu, uzela uzorke vode za analizu, a u GIKIL-u još nemaju povratnih informacija.

Ministar Huskanović je napomenuo da je izdavanje okolišne dozvole i inspekcijski nadzor GIKIL-a u nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša ali se Vlada TK, iskreno zabrinuta, želi uključiti u rješavanje problema kako bi spriječili slične incidente u budućnosti.

Po njegovom mišljenju, neophodno je uključivanje šire društvene zajednice, od državnog i federalnog nivoa i Federalnog fonda za zaštitu okoliša.

Ministar Klinčević je zatražio informacije koje se tiču utjecaja nadkatranske vode na živi svijet u vodotoku rijeke Spreče, te informaciju o kontinuiranoj inspekcijskoj kontroli.

Funkcionisanje privrede, rečeno je tom prilikom, nalazi se u priortetima aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona, ali zdravlje građana je mnogo više na toj ljestvici, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

GIKIL pustio u rad savremeno postrojenje za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo