Bosna i Hercegovina     | 31.05.2018. 13:20 |

Ćuzulan: Građani imaju pravo da znaju kako se troše budžetska sredstva

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Ured koordinatora za reformu javne uprave , uz podršku Programa jačanja javnih institucija koji u BiH uime Savezne vlade Njemačke implementira njemački GIZ, izradio je budžet te institucije u posebnoj formi - Budžet za građane za 2018. godinu, koji su danas u Sarajevu predstavili koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan i rukovodilac Programa jačanja javnih institucija Mathias Mühle.

Budžet za građane je posebna verzija budžeta ove institucije koja je napisana jednostavnim jezikom, a sadržaj je predstavljen u ilustrativnoj formi. Riječ je o pojednostavljenoj verziji budžeta Ureda koja je prilagođena potrebama njihovih  partnera i korisnika njihovih usluga.

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan je na pres-konferenciji kazao da Ured koordinatora za reformu javne uprave već drugu godinu zaredom objavljuje budžet za građane, dodajući da je to jedina institucija na državnom nivou koja na ovaj proaktivan način objavljuje podatke o tome kako i na koji način raspoređuju javni novac.

Napomenuo je da je pripremi ovog vodiča prethodilo anketno istraživanje, a jedno od pitanja odnosilo se i na mišljenje građana o tome kako mogu pomoći informacije prezenotvane u budžetu.      

- Odgovori građana bili su zanimljivi, neke smo predstavili u brošuri. Nama najzanimljiviji bio je komentar jednog državnog službenika da na isti način institucija u kojoj radi objavi budžet. Dakle, ne samo da građani traže da im se javni prihodi i rashodi stave na uvid, već i službenici institucija koji su prepoznali vrijednost ovog alata - kazao je Ćuzulan.

Istaknuo je da je novac u budžetu, novac građana, i zato građani imaju pravo da znaju kako predstavnici vlasti troše ta sredstva.

Dodao je da na ovaj način žele podstaći vlade u BiH da izrade ovakav jedan dokument kako bi se unaprijedila budžetska transparentnost.

Rukovodilac Programa jačanja javnih institucija Mathias Mühle je kazao da su pružili tehničku pomoć Uredu koordinatora u izdavanju Budžeta za građane.

- Vjerujemo da ova publikacija pomaže građanima da budu bolje informirani o radu Ureda koordinatora za reformu javne uprave, o načinu na koji Ured koordinatora troši javni novac te o rezultatima i efektima rada Ureda - naveo je Mühle.

Po njegovim riječima, Budžet za građane Ureda koordinatora predstavlja i poziv svim građanima da se uključe i da komuniciraju sa Uredom, kada se radi o dostupnosti budžetskih informacija.

- Format budžeta za građane pokušava da često komplikovane cifre i rečenice učini dostupnijim i razumljivijim široj javnosti. Svrha budžeta za građane jeste osigurati najširoj javnosti da u potpunosti razumije važnost javnog trošenja i da budu informirani o ovim pitanjima - kazao je Mühle. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ćuzulan: Institucije sporo realiziraju mjere iz reforme javne uprave

Otajagić: Upravni postupak je ključni aspekt reforme javne uprave u BiH

Vlada Brčkog objavila Budžet za građane za 2022. godinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'