Bosna i Hercegovina     | 31.05.2018. 12:55 |

Centar za edukaciju sudija i tužilaca i Microsoft za cyber sigurnost (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH Arben Murtezić i direktor Microsofta BiH Omar Krivošija potpisali su danas u Sarajevu memorandum o saradnji u pogledu edukacije nosilaca pravosudnih funkcija u oblasti unapređenja cyber zaštite i borbe protiv cyber kriminala putem korištenja modernih tehnologija.

Naglašavajući važnost kompjuterske sigurnosti, Murtezić je kazao da cyber kriminal nanosi veliku ekonomsku štetu privredi i građanima u cijelom svijetu.  

- Cyber kriminal ne zaobilazi ni Bosnu i Hercegovinu i broj prijavljenih slučajeva raste iz godine i godinu, ali on je još minimalan u odnosu na ono za šta smo ubijeđeni da postoji na terenu. Odnosno, mislimo da je daleko veći broj slučajeva počinjenih krivičnih djela iz ove oblasti nego što je ukupno prijavljeno – dodao je Murtezić.

Sporazum o saradnji, kako je naveo, predstavlja svojevrsni primjer javno-privatnog partnerstva koje je u svijetu prepoznato kao izuzetno značajno u raznim segmentima, a pogotovo kada je riječ o kompjuterskoj sigurnosti.

Prema riječima direktora Krivošije, cyber sigurnost je danas jedna od prvih prijetnji u savremenom svijetu. Naveo je da Microsoft kroz svoje radionice i Microsoft Network konferenciju u zadnje tri godine pokušava da unaprijedi cyber zaštitu, te da u dijalogu sa lokalnim institucijama i partnerima utvrdi na koji način da podignu svijest o tome i šta je potrebno dodatno da se uradi kako bi BiH na svim nivoima imala strategiju u borbi protiv cyber kriminala.

- Potpisivanje ovog memoranduma je jedan od koraka kada je riječ o institucijama na nivou Federacije BiH - kazao je Krivošija dodajući da Microsoft korporacija ima poseban centar za borbu protiv cyber kriminala i sigurno može pomoći svim vladama na svijetu kada je riječ o cyber sigurnosti. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1819

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1SUbruhlRHEkCsbeZj0A_nhKLSmCmg-vs?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpisan Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije oznake Najljepša sela BiH

Agencija za prevenciju korupcije i Ured za reviziju institucija BiH potpisali memorandum o saradnji

U Sarajevu Regionalna konferencija institucija za edukaciju u pravosuđu-nezavisnost i nepristrasnost

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta