Bosna i Hercegovina     | 31.05.2018. 12:20 |

Objavljen konkurs za međunarodna istraživačka dostignuća ljekara i farmaceuta

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - U osam država srednje i jugoistočne Evrope raspisan je konkurs za dodjelu nagrade "Medis Awards", a istraživačke radove mogu prijaviti ljekari i farmaceuti iz Austrije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Na pres konferenciji u Sarajevu istaknuto je da se radi o prestižnoj međunarodnoj nagradi za medicinska istraživanja koju će peti put dodijeliti farmaceutsko preduzeće "Medis", a ustanovljena je u namjeri da se podrže i potaknu stručnjaci iz oblasti medicine čiji radovi direktno utječu na razvoj dijagnostike i liječenja različitih bolesti.

Generalna direktorica "Medisa" Martina Perharič kaže da se tim priznanjem želi omogućiti stručnjacima prepoznatljivost koju zaslužuju i pokazati njihov doprinos društvu u kojem žive i rade.  

Ove godine nagrade će biti dodijeljene u oblastima intenzivna terapija, gastroenterologija, ginekologija, farmacija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija (sa alergologijom) i reumatologija.

Radovi se mogu prijaviti do 15. septembra, a ocjenjivat će ih međunarodni desetočlani stručni žiri. Konkurs se odnosi na radove u međunarodnim publikacijama, objavljene između 1. septembra 2017. i 31. augusta 2018. godine.

Kako je istaknuto, u protekle četiri godine prijavilo se više od 560 stručnjaka iz osam država, a prošle godine komisija je pregledala i ocijenila rekordan broj od 166 prijava ljekara i farmaceuta te odabrala 19 finalista.

Izvršni direktor preduzeća "Medis International Sarajevo" Emir Fazlić kaže da su farmaceuti i ljekari iz BiH dosad dobili dvije nagrade "Medis Awards", u oblasti neurologije i farmacije. Bila su i dodatna četiri finalista u oblasti neurologije, anesteziologije, kardiologije i pedijatrije. To, kako je kazao, znači da je želja za napretkom u medicini i farmaciji prisutna.

Nagradu "Medis Awards" za 2016. dobila je doc. dr. Tanja Dujić s Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, za oblast farmacije. Oblast njenog istraživanja bila je farmakogenetika, koja izučava kako geni utječu na odgovor na terapiju lijekovima i na njihove neželjene efekte. Dujić je danas istaknula da je "Medisova" nagrada značajno priznanje za njen dosadašnji rad, ali i poticaj za naredna istraživanja.

Istog mišljenja je i neuropsihijatar s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prim. prof. dr. Osman Sinanović, koji je dobitnik "Medis Awardsa" 2014. iz oblasti neurologije.

Smatra da je ta nagrada način da se iskaže poštovanje pojedincu ili grupi koja zajedno radi na nekom problemu. To motivira nagrađenog i u konačnici rezultira boljom dijagnostikom, boljim liječenjem i dizanjem kvaliteta pojedine oblasti u svakoj sredini i državi iz koje nagrađeni dolazi.

Svečanost dodjele nagrade najavljena je za 29. novembar u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a pobjednici će i ove godine dobiti bronzane skulpture "Budućnost" rad umjetnika Jakova Brdara, plakete i finansijske poticaje za daljnji istraživački rad.

Novost su priznanja i finansijski poticaji za sve finaliste, a ne samo pobjednike.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Počinje internet glasanje za učeničke radove pristigle na ovogodišnji Konkurs 'Mladi i naslijeđe'

'Partner' nagradio uspješne organske proizvođače

Raspisan konkurs za prijem 36 policajaca  i četiri  mlađa inspektora u MUP-u BPK Goražde

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu