Stranačke aktivnosti     | 31.05.2018. 11:51 |

Priopćenje za javnost Kantonalnog odbora SDP BIH HNK

FENA Saopćenje

MOSTAR, 31. svibnja - Kantonalni odbor SDP BIH HNK ovim putem želi iskazati zadovoljstvo presudom Ustavnog suda FBIH, a vezano za konstitutivnost srpskog naroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Borba za ravnopravnost i ustavom garantovano pravo naših sugrađana srpske nacionalnosti, a koju SDP BIH vodi godinama i koji je tu borbu prvi i pokrenuo, konačno je dobila pozitivan epilog.

S druge strane žalosno je i anticivilizacijski da se do toga moralo doći sudskim putem ali to najviše govori o politici i ciljevima onih koji su to odbijali cijelo vrijeme. Sada će morati ispoštovati Odluku Ustavnog suda FBIH i opravdanja više ne može i ne smije biti.

Iz sjednice u sjednicu Skupštine HNK već godinama nastojimo amandmane na Ustav HNK uvrstiti u dnevni red, a takav pritisak je i doveo do ovakve odluke Ustavnog suda FBIH. Već na sljedećoj sjednici Skupštine HNK ponovno ćemo zatražiti uvrštavanje amandmana o konstitutivnosti srpskog naroda na Ustav HNK, a što sada više ne predstavlja čin političke volje nego provođenje odluke Ustavnog suda FBIH. Napominjemo da je neprovođenje te odluke krivično djelo i prema tome ćemo se tako i odnositi.

Ovim putem osuđujemo i relativizaciju ovog velikog koraka za ravnopravnost srpskog naroda u HNK od strane pojedinih nevladinih organizacija sumnjivog legitimiteta i pitamo se zašto nisu bili tako revnosni u relativizaciji i osudi kada su ovakve inicijative SNSD i HDZ odbijali u Parlamentu BiH, nego su šutili jer su im politički mentori valjda tako naredili? Zdrav razum i dobra namjera kažu da je napravljen veliki iskorak ka konačnom rješenju ovog važnog pitanja za mnoge naše građane, a relativizacija takvog čina ne predstavlja ništa drugo nego politikantstvo za ko zna čiji interes, ali sasvim sigurno ne za interes Srba u HNK.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo