Svijet     | 31.05.2018. 08:35 |

Izrael oslobodio putnike s broda kojeg su presreli na putu iz Gaze

FENA Internet

GAZA, 31. maja (FENA) -  Izraelske pomorske snage oslobodile su većinu putnika s broda kojeg su presreli nakon što je izašao iz Pojasa Gaze u utorak. Brod je isplovio s ciljem da se prekine dugogodišnja blokada Izraela u Gazi.

U svojoj izjavi Adham Abu Silmiyya, portparol Nacionalnog komiteta za prekid opsade Gaze, potvrdio je da su svi putnici na brodu oslobođeni, osim kapetana.

Putnici su se vratili u Gazu preko izraelskog graničnog prijelaza Ereza.

Silmiyya je ranije naveo da su četiri izraelska broda okružila brodicu iz Gaze oko osam morskih milja od njene obale. On smatra Izrael potpuno odgovornom za sigurnost svih na brodu. Silmiyya je pozvao međunarodnu zajednicu da pruži zaštitu Palestincima koji su opkoljeni.

Izraelska vojska je potvrdila da je presrela brod, koji je sada navodno usidren u luku Ahsdod. Dodali su da nije bilo povrijeđenih prilikom presretanja broda.

Brod s 20 Palestinaca isplovio je u utorak iz Gaz u pokušaju probijanja decenijske izraelske blokade te palestinske regije. Na brodu su bili palestinski aktivisti, bolesnici i ranjenici koji se žele liječiti u inozemstvu, prenosi TRT.

U pratnji broda zaplovilo je i nekoliko manjih plovila koja prkose izraelskoj kopnenoj i pomorskoj blokadi koja je Gazu od 2007. godine dovela do humanitarne katastrofe.

Pokušaj mirnog probijanja izraelske blokade organiziran je na osmu godišnjicu incidenta “Mavi Marmara“ tokom kojeg su izraelske snage ubile devet turskih aktivista, a još jedan ranjeni aktivista iz Turske je preminuo četiri godine kasnije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta