Regija     | 30.05.2018. 20:43 |

Janša pred slovenske parlamentarne izbore: idemo po pobjedu i donosimo promjene

FENA Agencije

LJUBLJANA, 30. svibnja (FENA) - Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivši premijer Janez Janša kazao je u srijedu, na jednom od zadnjih predizbornih skupova u Ljubljani, da je cilj njegove stranke i moguće desne koalicijske vlade koja bi se trebala formirati promjena sadašnjeg neučinkovitog stanja u razvoju države, ali i odgovor na buduće izazove, kao što je moguća nova migracijska kriza.

 "Na izbore u nedjelju idemo zato da pobijedimo. To nisu obični izbori, ne radi se samo o promjeni materijalnog stanja, nego i o tome da od Slovenije napravimo domovinu za sve koji u njoj žive, zemlju u kojoj nema sadašnjih podjela i u kojoj se građani ne dijele na one prve i druge kategorije", kazao je Janša na okupljanju svojih članova i pristaša stranke u ljubljanskoj dvorani Union.

Podsjetio je na osobne i zasluge svoje generacije prilikom osamostaljenja Slovenije te dodao da su nakon toga bile iznevjerene neke ideje iz vremena osamostaljivanja, ali da se opet osjećaju "miris i energija" tog vremena poznatog kao Slovensko proljeće.

Ukoliko postane predsjednik nove vlade, Janša je obećao da će raditi na tome da iz zemlje više ne odlaze mladi ljudi koji u njoj ne vide perspektivu, da će stvoriti poslovni okoliš koji će olakšati rad domaćih poduzetnika i strane investicije, da će se smanjiti porezna opterećenja te bi, kako obećava njegova stranka, prosječni slovenski državljanin već iduće godine imao 900 eura prihoda više nego što je sada slučaj.

Sloveniju u budućnosti i vremenu koje dolazi ne očekuju samo ekonomski izazovi nego i drugi, kao što je pitanje sigurnosti vezano uz ilegalne migracije prema Europi, pri čemu Slovenija i dalje treba pokazivati solidarnost, ali ne i "naivnost" kad je riječ o suočavanju s tom problematikom, prenosi Hina. 

"Slovenija brani Schengensku granicu Europe. Ta je granica već jednom, u vrijeme velike migracijske krize, pala i mi nećemo dopustiti da se to dogodi još jednom", kazao je Jnaša, čija se stranka u kampanji isticala i upozorenjima o mogućnosti ponavljanja migracijske krize, te obećavala i povećanje izdvajanja za vojsku i policiju, kao i jaču kontrolu južne granice prema Hrvatskoj.

Janša je zanijekao neprovjerenu informaciju tjednika "Mladina" i drugih medija u Sloveniji, koje drži pristranim i protivnima svojoj stranci, kako je u njegovu kampanju pred izbore investiralo nekoliko mađarskih poduzetnika bliskih mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, preuzevši većinske udjele u stranačkom tjedniku "Demokracija", televizijsku postaju Nova24TV i više izdavačkih kuća i portala bliskih Janšinoj stranci.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta