Kultura     | 30.05.2018. 20:17 |

Izložba slika fra Perice Vidića otvorena u Sarajevu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Izložba slika akademika i svećenika fra Perice Vidića otvorena je večeras u Sarajevu u Galeriji samostana Sveti Ante na Bistriku.

Postavka se sastoji od 42 ulja na platnu iz ciklusa ljetnjih i zimskih pejzaža, kao i tri mrtve prirode.

Profesorica Snježana Mutapčić rekla je na otvorenju da je fra Perica Vidić i ovim ciklusom želio iskazati njegovu veliku ljubav prema prirodi i čovjeku.

- Vidić, poštovatelj Božije kreativnosti, istovremeno je kolorist nepresušne energije, a slike su mu plododovi pozitivnog zanosa, uz radosno slavljenje prirode - kazala je Mutapčić.

Ovom izložbom je pokazao pejzažni ciklus primorskih i planinskih predjela, prepoznatljivo stilizujući i naglašavajući konture žarkim i čistim bojama.

Vidić je potvrdio da su 42 izložena platna nastala u prva četiri mjeseca ove godine i za septembar je najavio još jednu samostalnu izložbu u Sarajevu. Za ovu godinu je najavio također izložbe u više gradova ne samo u Bosni i Hercegovini.

On je slikar s velikim brojem djela i veoma izraženom energijom i pored poznog životnog doba zbog kojeg, rekao je na otvorenju, možda i žuri, u želji da iza sebe ostavi što veći broj djela.

Večerašnjem otvorenju izložbe prisustvovali su, među ostalim zvanicama, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana