Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 15:09 |

Muzurović: Alternativa je poželjna, ali je treba razlikovati od kvazialternative

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo priključilo se i ove godine globalnoj kampanji obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze te su danas okupili stručnjake raznih profila na skupu koji su simbolično nazvali "Medicina, farmacija, alternativa - kvazialternativa. Kome vjerovati?".

Predsjednik Udruženja oboljelih od MS KS Gordan Muzurović u izjavi novinarima ističe važnost razlikovanja alternative, za koju kaže da je itekako poželjna u liječenju te i drugih vrsta bolesti, od kvazialternative. 

- Alternativa je sve ono što ima naučnu potporu. Sve što je dokazano poželjno je i dobro došlo u liječenju bilo koje vrste bolesti pogotovo autoimune bolesti. U cijeloj toj priči nije dobro to što nam neki neuki ljudi nude određena rješenja koja nemaju pozitivan efekt po zdravlje - kazao je. Stoga smatra da se s tim treba suočiti, o tome je važno razgovarati. 

Način za rješavanje tog problema vidi u multidisciplinarnom pristupu, te smatra da cijelo društvo mora biti uključeno u, kako je kazao, tu priču.

- Bolest se svakome može dogoditi ali, svi pogotovo mladi ljudi, trebalo bi da imaju šansu (naučne odgovore), a poslije je stvar njihovog izbora - naglasio je.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović prijatelj je i redovno podržava rad Udruženja oboljelih od MS KS te misli da se o toj bolesti treba više razgovarati.

- Jako je važno da se o toj vrsti bolesti u našem društvu priča malo više. Problem je što pacijenti oboljeli od MS uglavnom nemaju pravu informaciju, često lutaju - kaže on. Dodaje da su pri tom i veoma skupi lijekovi  za tretiranje pacijenata oboljelih od MS.  

Multipla skleroza (MS) pogađa centralni živčani sistem, optički živac i kralješničku moždinu. U većini slučajeva uzrokuje invaliditet, manjeg ili većeg stepena. Jedan od mogućih faktora nastanka te bolesti je stres, a kao uzročnici nastanka su i ranije virusne infekcije te sve ono što slabi imunološke snage organizma. Uglavnom, pogađa ljude u naponu životne snage. 

Udruženje oboljelih od MS KS ima oko 400 članova, ali brinu o mnogo više oboljelih od toga broja. Stigma je poseban problem s kojim se suočavaju oboljeli od te bolesti. 

Ovogodišnja tema Svjetskog dana multiple skleroze (31. maj) je istraživanje. Svjetska MS zajednica ove godine provodi kampanju #bringinguscloser i odnosi se na povezivanje osoba s MS-om s onima koji su involvirani u istraživanje MS-a (uključujući znanstvenike, društveno odgovornu zajednicu, volontere).

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Muzurović: Upotreba kanabisa treba biti jasno profilirana i propisana

Druženje članova Udruženja i stručnjaka o temi 'Imam MS. Šta i kako dalje?'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu