Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 12:15 |

Špirić: O Izvještaju EK trebalo je raspravljati ranije, kada je dostavljen BiH

FENA

SARAJEVO, 30. maja (FENA) -  Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić smatra da je Izvještaj Evropske komisije (EK) o BiH, danas ne samo trebao biti uvršten u dnevni red sjednice, već i da je o tome trebalo raspravljati prije dva-tri mjeseca kada je Izvještaj dostavljen BiH, a kada ga je trebalo proučavati Vijeće ministara BiH.

Izvještaj Evropske komisije o BiH prvobitno je izbrisan iz dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma jer ga prethodno nije razmatrala nadležna komisija, međutim, naknadnom odlukom ipak je uvršten u dnevni red.

Špririć je kazao medijima da je Vijeće ministara BiH trebalo imati određeno mišljenje i stav u pogledu Izvještaja Evropske komisije, koji je poslanik SNSD-a ocijenio realnim i iskrenim, dodavši da ne treba tražiti krivce u Evropskoj komisiji zbog toga što je to "Izvještaj o nazatku, a ne napretku".

- Mi iz BiH trebamo kazati šta smo spremni poduzeti da naredni Izvještaj Evropske komisije bude pozitivan, a za to ne postoji spremnost niti Vijeća ministara niti PSBiH - rekao je.

Špirić je mišljenja da će se o tom izvještaju voditi "jalove rasprave", ali kazao je da u svakom slučaju podržava razgovor o toj temi.

Prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u vezi sa razmatranjem izmjena Zakona o Javnom radio- televizijskom sistemu BiH ocijenio je lošim.

- SDS, odnosno Savez za promjene, ne prestaje da juriša na građane Republike Srpske. (RS). To je prijedlog po kojem bi građani RS-a trebali plaćati RTV takse za RTRS, ali i za BHT. Ako je to jedina pamet koju Savez za promjene ima kada je u pitanju RS, onda je bolje da nisu ni izlazili s tim prijedlogom - kazao je Špirić, dodavši da je to "tačka na i" kada je u pitanju izdaja Saveza za promjene.

Između ostalog, napomenuo je da je prije tri mjeseca tražio da u dnevni red sjednice Predstavničkog doma bude uvršteno stanje sigurnosti u BiH, a povodom izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da u BiH postoje paravojska i parapolicija te da pojedini intelektualci podrivaju sigurnost u zemlji.

- Tada sam, također, tražio da se razgovara o migrantskoj krizi. To je i usvojeno kao tačka dnevnog reda, ali kolegij mi ni do danas nije ponudio materijal na osnovu kojeg ćemo raspravljati - rekao je i zaključio da BiH živi u nekim iracionalnim unutrašnjim obračunima koji nikome ne donose dobro, a da, nažalost, "Savez za promjene prednjači u tome".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izvještaj Svjetske banke - Širi se jaz između bogatih i siromašnih

Svjetska trgovinska organizacija predviđa oporavak trgovine

Špirić čestitao Ramazanski bajram

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana